Afscheid politieagent Dirk van Vooren | Groeiend Best


<p>Dirk van Vooren neemt na 41 jaar afscheid van de politie. Foto: Theo Louwers</p>

Dirk van Vooren neemt na 41 jaar afscheid van de politie. Foto: Theo Louwers

(Foto: )

Afscheid politieagent Dirk van Vooren

Maar liefst 41 jaar heeft hij er opzitten. Afgelopen dinsdag droeg hij voor het laatst zijn uniform. Het was even wennen, maar de toekomst met een drukke liefhebberij lonkt. Dirk van Vooren kijkt met een goed gevoel op zijn loopbaan bij de politie terug. Een loopbaan, die gevarieerd genoemd kan worden. Van Vooren werkte vooral in Zuidoost-Brabant in verschillende functies.

Door Theo Louwers 

BEST - “Ik ben in 1980 begonnen en op 31 december krijg officieel ontslag. Vandaag is de laatste werkdag”, zegt Dirk van Vooren in het politiebureau van Best. “Mijn start bij de politie was in het Land van Heusden en Altena. Woudrichem en Almkerk werden de plekken waar ik me vooral op richtte. In 1986 ben ik in de groep Best-Oirschot-Liempde bij de Rijkspolitie gaan werken. In 1994 werden Rijkspolitie en gemeentepolitie samengevoegd tot regiopolitie. Zeven jaar later werd ik brigadier in de stadsdelen Stratum en Gestel in Eindhoven. In 2006 volgde de benoeming tot netwerkinspecteur in Tongelre en vier jaar daarna in Woensel-Zuid. In 2011 werd ik overgeplaatst naar Oirschot. Mijn bureau stond in het politiebureau in Best.”

Takenpakket
Van Vooren vervulde in de afgelopen decennia veel verschillende politietaken. “In de gebieden waar ik werkte zijn veel wegen, dus ik had nog al eens te maken met het verkeer. Ook het buitengebied had aandacht met daarin jacht en visserij. Ik deed vreemdelingenzaken, hield me bezig met de vrijwillige politie en verdovende middelen. In Eindhoven was ik wijkagent en netwerkinspecteur. In Tongelre kreeg ik te maken met de dagopvang van verslaafden en ook in Woensel-Zuid werden we geconfronteerd met verslavingsproblematiek en hoeren. Ook heb ik recherchewerk gedaan.”
In Oirschot stond Van Vooren regelmatig in rechtstreeks contact met de burgemeester. “In een kleinere gemeente zijn de lijnen korter en kun je meer betekenen voor de mensen. Je bent nauwer betrokken bij het bestuur. Je hebt te maken met de integrale aanpak. Gezamenlijk plannen maken die leiden tot verbetering van de samenleving of een verkeerssituatie.”

Harder en sneller
Na 40 jaar politiewerk concludeert Van Vooren dat de samenleving harder en sneller is geworden. “Het meldingenpatroon is intenser. Bijna dagelijks moet je iemand reanimeren. Wat verminderd is, zijn de zware aanrijdingen in het weekend waarbij drank een rol speelt. Het gebruik van verdovende middelen neemt overigens toe.”

Tijd om zich te vervelen heeft Van Vooren niet na zijn pensionering. “Alles waar water bij komt kijken heeft mijn belangstelling. Ik ben een camper aan het bouwen en ik heb daarnaast een motorzeilboot van 8,5 meter. We kunnen gaan en staan waar we willen. Mijn dochter heeft een binnenvaartschip van 28 meter. Ook daar verleen ik vaak hand- en spandiensten als het op verbouwen en renoveren aankomt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden