Jonge Jasper de Bock wint compositieconcours | Groeiend Best


<p>Foto: Marijke Vermeulen&nbsp;</p>

Foto: Marijke Vermeulen 

(Foto: )

Jonge Jasper de Bock wint compositieconcours

Zeventien jaar en dan al succesvol op het tweejaarlijkse Prinses Christina compositieconcours. Jasper de Bock behaalde in de klasse 15 tot en met 19 jaar de eerste plaats met zijn compositie ‘Planten van Pijper’. De Bock is leerling van de Bestse muziekpedagoge Olga van der Pennen. Hij mag een Masterclass volgen bij een Nederlandse componist en deelnemen aan een mentorsessie bij het Genootschap van Nederlandse componisten.

BEST - Er deden maar liefst 53 jonge componisten aan het concours mee en voor het eerst verliep het gehele concours online. Door de situatie rondom corona konden componisten online een filmpje insturen. Deelnemers hadden twee keuzes: Ofwel een compositie insturen voor een ensemble dat het concours had samengesteld, namelijk het Chimaera Trio aangevuld met slagwerk. De video’s van deze composities werden begin oktober opgenomen op de HKU in Utrecht. Daarnaast kon men een compositie schrijven voor een vrije bezetting en hier zelf een filmpje van insturen. Gezien het hoge aantal composities dat werd ingestuurd voor het PCC ensemble moest de jury een selectie maken. Van de in totaal 53 deelnemers gingen er 30 componisten door naar de volgende ronde.

Compositie
Jasper, leerling van het Heerbeeck College, legt uit dat de compositie geschreven is voor piano, cello, klarinet en percussie. Op YouTube is de compositie te beluisteren en te zien. Het is niet voor het eerst dat de jonge componist in de prijzen valt. Zo was hij al eens prijswinnaar toen hij in Den Haag meedeed aan de Koninklijke Conservatoriumprijs voor jonge componisten. “Ik schreef toen een stuk voor het New European Ensemble. Ook schreef ik al voor de derde keer een stuk voor het Nederlands Blazers Ensemble. Ik bereikte daar de finale.”

Jasper is dus heel actief op componistengebied. “Mijn droom is het om stukken te componeren voor opera’s en orkesten. Als je bezig bent met een bepaald stuk ben je daar een paar maanden mee doende. Ook muziekstukken schrijven voor bepaalde instrumenten is leuk om te doen. Ik moet er dan een paar weken over nadenken en dan maak ik eerst schetsen. Als het goede ideeën zij, werk ik ze geleidelijk aan uit.”

Olga van der Pennen
Veel heeft Jasper aan Olga van der Pennen. Olga is ook componist, zingt en geeft les. Eenmaal in de week gaat hij naar haar toe om vorderingen te maken. “Componeren blijft voor mij het belangrijkste. Na het Heerbeeck College wil ik naar het conservatorium.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden