<p>De beukenboom bij caf&eacute; d&#39;n Ekker ontmanteld.</p>

De beukenboom bij café d'n Ekker ontmanteld.

(Foto: )

Beuk bij café d’n Ekker gesloopt: ‘De beukenboom is zeker al meer dan 150 jaar oud’

Meer dan 150 jaar oud was de boom bij café d’n Ekker aan de Nieuwstraat in Best. Vorige week ging de boom in delen tegen de grond. Met groot materieel werd de beukenboom eerst van de takken ontdaan en daarna werden de dikke stammen doorgezaagd. Het centrum van Best heeft een blikvanger minder.

Door Theo Louwers

BEST - David de Leeuw van hoveniersbedrijf Het Klaverblad hield vorige week donderdag toezicht op de werkzaamheden. “De beukenboom is zeker al meer dan 150 jaar oud. Op oude foto’s is de boom al zichtbaar”, zegt De Leeuw. “Het vermoeden bestaat dat de boom meer dan 170 jaar oud is. Naar mijn weten is het de oudste boom van Best, of liever gezegd was het de oudste boom van Best. Hij stond op de monumentenlijst en daarom moest er een vergunning verstrekt worden om hem te mogen kappen.”

Reuzenzwam

De dikke beuk is geveld door een reuzenzwam. De Leeuw: “De boom was dood. Hij kon niet meer goed bij het grondwater. De boom zou binnenkort gekapt moeten worden. Het eigenlijke einde van zijn bestaan werd veroorzaakt door een reuzenzwam. De zwam vernietigde de wortels van de boom. Het gevaar bestond dat er bij een storm takken van de boom zouden afbreken met alle gevolgen van dien. Daarom is via een noodverordening het kappen van de boom naar voren gehaald om problemen te voorkomen.”

Bel

Op een statafel op het terras van het café ligt een koperen bel. Op de bel staat de naam Jac Ottenheijm. De bel hing in de boom. Mensen die op het terras een drankje wilden bestellen hoefden maar aan het koord te trekken en de waardin kwam de bestelling opnemen. De bel heeft meer dan 60 jaar in de boom gehangen. De grote beukenboom zorgde op zonnige dagen voor veel schaduw op het terras. Volgend jaar zal schaduw gecreëerd moeten worden met parasols. “En we zetten de lijbomen die nu in potten staan in de grond”, zegt uitbaatster Nettie. “Dan zal het wel goed komen.”

Slechte gezondheid

In de afgelopen maanden was al snel duidelijk dat de beukeboom bij café d’n Ekker een slechte gezondheid had. “Toen de blaadjes vielen, was het zo gebeurd”, zegt waardin Nettie. “In twee dagen tijd was de boom helemaal kaal. Een duidelijk teken dat er iets aan de hand was. We hebben deskundigen ingeschakeld om te bekijken wat we met de boom moesten. De boom moest om. De veiligheid van mensen staat voorop.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden