<p>Ruud van der Heijden werd 88 jaar.&nbsp;</p>

Ruud van der Heijden werd 88 jaar. 

(Foto:)

In memoriam: Ruud ‘Ruudje’ van der Heijden

Afgelopen weekend is Ruud van der Heijden op 88-jarige leeftijd overleden. Ruud was een veelzijdig man. Hij was muzikant, zanger, dirigent, schrijver en entertainer. In Groeiend Best verschenen ook anderhalf duizend gedichten van zijn hand.

Door Theo Louwers

Best - Vaak typerend voor een situatie, inspelend op de actualiteit, het spectrum waaruit Ruud van der Heijden koos was heel breed. De toon van zijn gedichten was soms kritisch, dan weer meelevend of waarschuwend, bedachtzaam of inspirerend.

Niet alleen in Groeiend Best, in kranten van Dick Willems verschenen eveneens tal van gedichten. En op de site ‘Best Bekeken’. Ook werden verhalen en gedichten van Ruud opgenomen in het Brabants Boekenweekboek.

Muzikant

Als muzikant en entertainer verzorgde Ruud op uitnodiging optredens. Als muzikant trad Ruud vele tientallen jaren op, solo en met zijn band. Er verschenen meerdere cd albums, muziekcassettes, 45 toerenplaten, langspeelplaten en verzamelcd’s. Nauw betrokken was hij bij de boekjes, die werden geschreven en samengesteld door zijn al eerder overleden echtgenote Jeanne. Ook was hij dirigent van verschillende koren. Zo was hij betrokken bij Liedertafel Santé uit Oirschot, Bestse Meiden, Best Leuk en het Klumpkeskoor. Met het Vleuts Volk stopte hij, omdat er niet genoeg leden meer waren.

Uitspraak

Een typerende uitspraak van Ruud was: “Muziek maken en componeren is mijn ding. Als ik overlijd hoop ik dat dat ’s avonds gebeurt. Dan kan ik ’s morgens nog muziek maken.” Dat Ruud van der Heijden een talenfreak was, blijkt ook uit het feit dat hij graag cryptogrammen oploste. Hij verzamelde zelfs omschrijvingen en synoniemen voor cryptische puzzels. Hij had er meer dan 45.000.

Gedicht broer en zussen

‘T is stil waar dat niet hoort,
hier dichtbij.
Het is nooit tijd om te gaan,
zo ver weg van mij.
Muziek gaat aan,
daar zijn de herinneringen.
Een lach en een traan,
laten het hart weer zingen.
Dat wat je moet missen geeft je moed,
lieve broer het ga je goed.

Dit gedicht werd ingestuurd door de nog in levende zijnde broer en twee zussen van Ruud: Henk, Maria en Nelleke.

Laatste groet van redactie

Ruud oftewel Ruudje, altijd goed geluimd, als hij belde of zijn gedichtje goed was aangekomen. Of om te vragen of het goed was als-ie een kerstverhaal schreef. “Natuurlijk is dat goed, Ruudje”, was het antwoord dan, “graag zelfs”. Bedankt voor alles, Ruud, rust zacht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden