Logo groeiendbest.nl


<p>In 2021 bestaat het bedrijf 130 jaar. Bert Tip: &ldquo;Je kunt niet in alles wat je doet de beste zijn. De focus op gezondheidstechnologie heeft Philips een nieuwe toekomst gegeven.&quot; </p>

In 2021 bestaat het bedrijf 130 jaar. Bert Tip: “Je kunt niet in alles wat je doet de beste zijn. De focus op gezondheidstechnologie heeft Philips een nieuwe toekomst gegeven."

(Foto: )

Lancering tweede boek over Philips: ‘Ik leg het DNA van Philips bloot’

Bert Tip, Campus Director van Philips in Best, heeft zijn tweede boek over Philips in Nederland gelanceerd. Het is een dikke pil geworden, die goed de industriële voetafdruk van Philips in Nederland in beeld brengt. Veel fotomateriaal, waarvan een groot deel nooit eerder gepubliceerd, en teksten in Nederlands en Engels.

Door Theo Louwers

BEST - Het eerste boek van Tip, ‘Philips Best, van verborgen parel tot kroonjuweel’, was een succes. Het tweede deel gaat eveneens goed over de toonbank. De eerste oplage is bijna uitverkocht. De cover is een aquarel van het Klokgebouw van de hand van Evelyn Tip, de echtgenote van Bert.

Nieuwsgierigheid

Een teken dat velen nieuwsgierig zijn naar wat Philips in de afgelopen 130 jaar voor Nederland en met name het zuiden van het zuiden heeft betekend en nog betekent. Best heeft in het tweede boek opnieuw een prominente plek gekregen. Bert Tip: “In Best en Drachten staan de twee grootste productie- en innovatielocaties van het bedrijf wereldwijd. Philips bedenkt, ontwikkeld en maakt in Best medische apparatuur voor ziekenhuizen over de hele wereld. Bovendien is de relatie van Philips met de Bestse omgeving bijzonder. In het boek komen bijvoorbeeld twee Bestenaren, Frans den Dekker en Piet Goevaers, aan het woord. Zij geven hun kijk op de relatie met Philips.”

Nederlands en Engels

Het tweede boek is zowel in het Nederlands als Engels geschreven. Tip: “Het boek is eigenlijk ontstaan als fotoboek, maar gaandeweg kwam ik erachter dat er toch ook uitleg nodig was. Voor nieuwkomers en expats zijn de bladzijden opgedeeld in twee talen. Ik ben duidelijk geen historisch wetenschapper. Het was voor mij puur een hobby, bezig zijn tussen verleden, heden en toekomst. Ik wil mensen blij maken met het boek, zowel jonge mensen als oudgedienden. Het schrijven en samenstellen van het boek was een continu proces waar ik twee jaar aan heb gewerkt naast mijn reguliere baan. Er ging heel veel vrije tijd in zitten. Avonden, weekends en vakanties, als ik eenmaal aan de gang ben moet het verder.”

Liefde voor geschiedenis

De liefde voor geschiedenis dreef Bert Tip tot het schrijven van zijn tweede boek. “Als je wilt weten waar je heen gaat, moet je eerst snappen waar je vandaan komt. Geschiedenis is daardoor heel boeiend. Ik had de drang om uit te leggen waar we als bedrijf vandaan komen. Ik wilde het DNA van Philips blootleggen.” In alle vrijheid mocht Tip in de archieven van Philips snuffelen en kreeg hij volledige medewerking van het bedrijf.

“Philips staat voor betekenisvolle innovatie. De uitvinding van de gloeilamp bracht licht in het duister. Het was een oplossing waar je het leven van mensen mee verbeterde. Dit geldt ook voor de oplossingen van het huidige Philips, dat nu een gezondheidstechnologiebedrijf is. Het bedrijf rolde min of meer toevallig in deze sector. In 1917 repareerde Philips op verzoek röntgenbuizen en al snel ging het bedrijf die apparatuur zelf maken. Toen was het een van de kleinste divisies van Philips, nu is het de kern van het bedrijf.” Diverse bedrijven in de regio zijn voortgekomen uit Philips. Zo nam VDL de Philips Machinefabrieken over. NXP kwam voort uit Philips en ook ASML, nu een van de parels van de Nederlandse hightech industrie.

Bouwen

Tip bouwde zelf ook een Philipsfabriek. “In het boek probeer ik uit te leggen waarom een fabriek in plaats A of B werd gebouwd. De vestiging van een fabriek werd onder andere bepaald door de aanwezigheid van voldoende gekwalificeerd personeel, het ondernemersklimaat en de sociale en culturele voorzieningen. Heel veel factoren speelden een rol bij de keuze voor een plek.”

Keuzes

Een groot concern als Philips, in 2021 bestaat het bedrijf 130 jaar, met een divers bestand aan productiebedrijven moet op een gegeven moment keuzes maken. Tip: “Je kunt niet in alles wat je doet de beste zijn. Om relevant te blijven moet je keuzes maken. De focus op gezondheidstechnologie heeft Philips een nieuwe toekomst gegeven.” Op dit moment heeft Philips een omzet van bijna 20 miljard euro, 81.000 medewerkers en is men actief in meer dan 100 landen. “De rode draad is dat we continu innoveren om het leven van miljarden mensen wereldwijd te verbeteren. Hoeveel ondernemingen kunnen zeggen dat ze na 130 jaar nog altijd relevant en succesvol zijn? De impact van Philips is enorm.”

Boek

Het boek is onder andere verkrijgbaar in het Philips Museum in Eindhoven, bij boekhandel Van Piere in Eindhoven en via alle boekenwebsites. “De reden dat het Klokgebouw van Philips de voorpagina siert heeft een reden”, zegt Bert Tip. “Het is namelijk de bakermat van Medical Systems. In 1971 is Medical Systems naar Best verhuisd. Inmiddels is het bedrijf verspreid over negen locaties.”

Best

Op een terrein van ongeveer 80 voetbalvelden werken meer dan 3000 medewerkers van meer dan 60 nationaliteiten dagelijks aan medische systemen en oplossingen. Naast ontwikkeling en productie van van MRI-scanners, interventionele röntgenapparatuur en digitale pathologiescanners bevat de moderne campus ook een opleidingsacademie en is er een experience center waar kennis gemaakt kan worden met de nieuwste apparatuur medische producten en oplossingen van Philips.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden