Logo groeiendbest.nl


<p>Jochem in actie tijdens &#39;Vincent Light&#39; (links) en zijn portretfoto. &nbsp;</p>

Jochem in actie tijdens 'Vincent Light' (links) en zijn portretfoto.  

Verovert Jochem de musicalwereld?

Een prestigieuze school op musicalgebied. Met een uiterst strenge selectie. Bij de New York Conservatory for Dramatic Arts mogen elk jaar maar vijf buitenlandse talenten starten. En Bestenaar Jochem Smeding, is één van hen. 18 jaar jong is-ie, woont momenteel in zijn eentje in the Big Apple, ver weg van ouders, vrienden, en dan ook nog eens in coronatijd. Maar geen centje pijn hoor, voor Jochem. Want die doet daar wat hij het allerliefste doet, en wat hij ook nog eens heel goed kan: zingen, dansen, acteren. “En dan het liefst allemaal tegelijk.”

Door Kim van Hout 

Best - Sinds september volgt Jochem de prestigieuze opleiding, waarvoor drieduizend man auditie deed om dit jaar te mogen starten. En Jochem flikte het. Zes dagen per week, de hele dag, is hij daar met het musical- en theatervak bezig. Het echte werk dus, of zoals ze in Amerika zeggen: ‘the real deal’. Hard werken is ‘t ook, de school vereist een uiterst serieuze houding van de leerlingen. ‘Achteroverleuners’, die zijn niet welkom.

Zelf gaat-ie al van kinds af aan vooral dansend door het leven. Want dansen, dat is zijn eerste grote passie. Street- en jazzdance in het begin, later aangevuld met nog veel meer disciplines. En hij blijkt ook te kunnen zingen. Een grote liefde is niet alleen geboren, maar blijkt ook hartstochtelijk en van een lange duur.

Kick 
Want Jochem weet het al heel vroeg: dit is wat hij later wil gaan doen. Geen profvoetballer worden, of astronaut, of bioloog, zoals veel andere jongetjes uit de klas. Nee, de houten toneelplanken op. Optreden, een groot publiek vermaken, met dans, zang en spel. Met een team een mooi stuk neerzetten en de mensen een fijne avond bezorgen. En niet te vergeten, het geeft ook een kick. “Een waanzinnig gevoel.”

Opgeleid vanaf zijn zevende bij Musical s’Cool in Best, waar kinderen uit de hele regio op afkomen. Daar doet Jochem zijn eerste echte auditie, voor de speciale vakklas van de school. Er zullen er nog veel volgen in de jaren daarna. “Negen jaar heb ik met heel veel plezier bij Musical s’Cool gespeeld. Een fijn en professioneel team waar je jezelf kunt ontwikkelen en waar je in een prettige sfeer kunt groeien.”

Na een workshopdag op de basisschool worden de ouders van Jochem gebeld. Dat Jochem talent heeft - hij zit dan in groep 7 - en of hij auditie wil doen voor de vooropleiding van de Fontys Dansacademie. Dat doet Jochem en wordt ook daar aangenomen: ,,Dat betekende een paar keer per week, direct na school van Best naar Tilburg. Daar kreeg ik les in Klassiek Ballet, Moderne Dans, (Afro) Jazz en Improvisatie.”

Prioriteiten
Gefocust op zijn doel, moet de jonge Bestenaar er veel voor doen om daar te komen. En net zo goed heel veel voor laten. Leeftijdsgenootjes gaan stappen, hebben andere prioriteiten: “Natuurlijk was dat af en toe best lastig. Maar uiteindelijk wist ik precies waar ik het voor deed. En dat maakte het weer gemakkelijk.”

Hard werken is het ook. Om 7.15 uur ’s ochtends vertrekken, om 19.15 uur weer thuis. Dan nog huiswerk maken, leren voor proefwerken. “Ik heb heel wat feestjes en logeerpartijtjes moeten missen.”

Hechte vriendschappen 
Dat betekent ook dat hij al op jonge leeftijd, als tiener, heel volwassen keuzes moeten maken. Zonder daarbij door iets of iemand gepusht te worden. ,,Mijn ouders vonden het altijd goed wat ik deed en welke keuzes ik maakte.” En: “In dit wereldje maak je hechte vriendschappen. Omdat iedereen toch heel serieus met hetzelfde bezig is, allemaal eenzelfde passie hebben. Dus dan begrijp je elkaar ook goed.”

Jochem weet dan al lang dat dit precies is wat hij wil, dat dit is waar zijn hart ligt, en dat-ie hier zijn vak van wil maken. En dat kan lang niet iedereen op die leeftijd zeggen. Als Jochem naar de middelbare school gaat, kiest hij niet voor het Heerbeeck in Best, maar vertrekt naar het Koning Willem II College. Weer naar Tilburg dus. “Daar kon ik zowel de HAVO doen, als de vooropleiding voor de Fontys Dansacademie blijven volgen.”

Passie
Ongeveer 24/7 is Jochem met zijn passie bezig. Elke zaterdag blijft hij trouw de vakklas bij Musical s’Cool volgen. Dat doet hij tot zijn zestiende. Tijdens zijn laatste jaar speelt hij de hoofdrol in de musical ‘Vincent Light’, een musical over het leven van Vincent van Gogh. “Dat was een geweldig project. Een eer om te spelen. Samen met mijn mede-vakklassers hebben we toen echt iets moois neergezet.”

En dan na de HAVO, hop, door naar Antwerpen om Musical Theater te studeren aan de!Kunsthumaniora in Antwerpen. Zeventien jaar is-ie dan. “Zelfstandig wonen in m’n eigen studio, lessen op de campus en in de avonduren nog extra danslessen volgen. Leuk en leerzaam vooral. En het gaf me genoeg zelfvertrouwen om auditie te doen voor de opleiding in New York.”

New York, the place to be op musicalgebied, met Broadway als bruisend middelpunt. De eerste twee weken maakt hij de stad alleen vanachter het raam mee. Eerst moet hij in quarantaine. Half september, dan eindelijk de eerste dag op school. “Ik was heel erg zenuwachtig. Gelukkig kende ik al een paar mensen. En na twee lessen wist ik meteen: dit is waar ik thuishoor. Het was meteen fantastisch.”

There is no business like showbusiness, geeft Jochem volmondig toe. Hard, taai, en je moet met kritiek om kunnen gaan. “Maar dat leer je. En hoe harder het wordt, hoe groter de drive wordt ook om je te bewijzen, om te presteren. Wat dat betreft is het een hele goede leerschool.” De opleiding duurt twee jaar, daarna kan Jochem waarschijnlijk overal terecht. Nederland en Best, mist-ie niet zozeer. Met zijn ouders facetimet hij veel. Oh ja, zijn honden, die mist-ie wel heel erg. Lachend: “En daar kan ik ook niet mee facetimen.”

Jochem in het kort

Favoriete musicalsong? 
Neverland uit Finding Neverland.

Favoriete musical?
Cats.

Ervaring?
Onder andere: Grease, West Side Story, Vincent Light, Peter Pan in het Ziggo Dome

Welke rol wil hij graag nog eens spelen? 
Scorpius Malfoy in Harry Potter and The Cursed Child (musical).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden