Foto: Vincent van den Hoogen

Thijs Hazenberg wint KNCV Golden Master Award

Thijs Hazenberg uit Best is winnaar van de KNCV Golden Master Award 2020. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste wo-afstudeerscriptie op scheikundig gebied. Uit alle inzendingen is door een vakkundige jury de top 3 bepaald, waar Thijs als winnaar uit de bus kwam. Afgelopen donderdag werd de winst bekend gemaakt, tijdens de vijfde editie van de Avond van de Chemie, dit jaar als online evenement.

BEST - Thijs studeerde Mechenical Engineering aan de Technische Universiteit in Eindhoven en vervolgt zijn werk daar nu als promovendus. Voor zijn afstuderen liep Thijs stage bij de onderzoeksgroep van dr.ir. Jeroen van Oijen en heeft hij onderzoek gedaan naar opwekking van energie door verbranding van metaal. Dit kan een duurzame oplossing zijn voor opslag van groene energie.

Vlamsnelheid

De jury was erg onder de indruk van zijn verslag, het onderzoek was helder beschreven en ondersteund met duidelijke illustraties. Thijs heeft een nieuw model ontwikkeld dat zich onderscheid van eerder modellen door de zeer gedetailleerde beschrijving. Hij ontdekte dat de vlamsnelheid samenhangt met de brandstofconcentratie. Dit kon hij verklaren door een analyse van de onderliggende fysische verschijnselen. Hij werkte erg zelfstandig en kwam met innovatieve oplossingen.

Bram Kappé en Errikos Kounalis (beide Universiteit Utrecht) behaalden de tweede plaats van de Golden Master Award. Tijdens de Avond van de Chemie heeft de KNCV ook twee andere studentenprijzen uitgereikt, namelijk de Gouden Spatel (hbo) en de Gouden Vlam (mbo). Hiermee beloont de KNCV jonge chemici met het behalen van hun diploma.

Over de KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) bestaat al sinds 1903 en is dé belangenbehartiger van de chemie, life sciences en procestechnologie in Nederland. Haar 8.500 leden zijn dag in, dag uit bezig om de variëteit en rijkdom van het moleculaire vakgebied tot leven te brengen. De leden zijn werkzaam in het bedrijfsleven, onderwijs en overheid of studeren aan één van de universiteiten en hogescholen in Nederland. De chemie draagt in belangrijke mate bij aan de sociale en maatschappelijke welvaart.

Avond van de Chemie

Met de Avond van de Chemie brengt de KNCV chemie naar het theater, waar zowel nieuwe ontwikkelingen als verrassende weetjes aan bod komen. Haar activiteiten bestaan, naast belangenbehartiging en de organisatie van netwerkactiviteiten, uit het bijdragen aan een juiste beeldvorming over chemie door te zorgen voor een accurate en juiste berichtgeving over chemie.

Meer berichten