<p>'Opa Theo' geeft nog altijd drie keer per week de hordetraining. Foto: Tiny Steenbakkers.&nbsp;</p>

'Opa Theo' geeft nog altijd drie keer per week de hordetraining. Foto: Tiny Steenbakkers. 

'Opa Theo’ is nog altijd in topvorm

Trainer Theo de Koning is tachtig jaar geworden. Zeventig daarvan staan in het teken van de atletieksport. Bij het vroegere PSV-atletiek beleefde hij in de jaren tachtig zijn gloriejaren als bondstrainer voor de meerkamp. En nu is hij alweer ruim twintig jaar trainer bij AV Generaal Michaëlis, en zelfs wat langer bij het Veldhovense GVAC. Nog altijd geeft hij drie keer per week de hordetraining.

Door Pieter Grootes 

Best - “Kijk”, zegt Theo de Koning, terwijl hij glunderend zijn fotoboek over de tafel toeschuift. “Dit heb ik net van m’n atleten gekregen.” Zijn dertien atleten bij GM hebben dan al de nodige voorpret beleefd, van idee tot eindresultaat. Het fraaie fotoboek is een caleidoscoop van blijvende herinneringen geworden; van speciale sportmomenten, persoonlijke boodschappen en foto’s. Met vooral veel foto’s van de horden. ‘Keep calm and hurdle on’ staat er dan ook op de speciaal voor zijn verjaardag vervaardigde sweater. Er spreekt waardering uit voor ‘opa Theo’, zoals hij vaak wordt aangesproken. Het is de weerslag van dat hij anderen steevast met jongeman of jongedame aanspreekt, ook al zijn ze de zestig of zeventig ruim gepasseerd.

Tweehonderd medailles 
“Wist je dat ik vanaf het eind van de jaren vijftig, vlak na de oprichting, een paar jaar lid was van Generaal Michaëlis?” De Koning werd daarna sportinstructeur bij de marine, volgde tot vier jaar geleden alle denkbare trainerscursussen, werd bondstrainer, wedstrijdleider en scheidsrechter en verzorgde vele buitenlandse trainingsstages. “In totaal hebben mijn atleten bij NK’s, EK’s en WK’s ruim tweehonderd medailles behaald. Ik was soms wel vier, vijf maanden per jaar in het buitenland.”

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 
Ook bij GM behaalden zijn atleten vanaf de eeuwwisseling NK-medailles op de hordenummers: Nicky van de Clundert, Pim Schout en vijf jaar geleden nog Bram Elevelt. Maar ook op de 400 meter vlak, met Rob Janssen en Koen Bolink. En VB-atlete Marianne Verdonk, die alleen al 35 maal een medaille (horden, sprint, 200 en 400 meter) won op een EK of WK.
Terecht is hij trots op die successen. Maar wat kan De Koning dan nu nog zo motiveren? “Yes!”, riep hij onlangs nog met gebalde vuist, toen hij tijdens de training de talentvolle Milou Keulstra (13), de jongste van zijn groep, voor het eerst in een vloeiende driepas over de horden zag vliegen. “Dat zijn dan van die speciale, kleine momenten dat ik met plezier thuiskom na de training.” Het houdt hem op de been, het motiveert hem. Dat ontging ook eerder in de jaren tachtig zijn dochter niet, toen pa ‘wel erg vaak van huis was voor de atletiek’. Ruim vier jaar geleden is De Koning mede op haar voordracht benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Verjaardagsboodschap 
De laatste jaren riep hij geregeld: ‘ik stop ermee als ik tachtig word’. En nu het zover is? “Ik vind het nog steeds hartstikke leuk. Want, wat als ik nu thuis ga zitten?” De twijfel slaat toe. Net nu hij die onmiskenbare verjaardagsboodschap meekrijgt: ‘Keep calm and hurdle on’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden