Logo groeiendbest.nl


<p>De hoofdprijs van de challenge ging naar het filmpje van Vivian, Lotte en Alicia van groep 8a van de Antonius school. </p>

De hoofdprijs van de challenge ging naar het filmpje van Vivian, Lotte en Alicia van groep 8a van de Antonius school.

(Foto: )

Burgemeester Ubachs leest voor op Dag van de Duurzaamheid

In de samenleving van morgen is duurzaamheid het nieuwe normaal. Met de ‘Dag van de Duurzaamheid’, dit jaar op 10 oktober, krijgt dit thema een jaarlijkse extra impuls speciaal gericht op kinderen. Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie. Van een les over afvalscheiding of voedselverspilling, tot het meedoen aan de Voorleesactie.

BEST - Ook in Best zijn scholen actief en is zelfs Burgemeester Ubachs daarbij betrokken. Hij deed mee met de Voorleesactie en las op 9 oktober voor op de Klimboom over een duurzaam thema. Voor deze dag was een speciaal boek uitgegeven: ‘De wereld van de kleding’. Een boek over het overschot aan kleren in je kast en wat je daar, juist voor het milieu, allemaal mee kunt doen. Samen met 4.000 andere scholen in Nederland doen deze Bestse scholen mee aan de voorleesactie; een laagdrempelige manier om met kinderen in gesprek te gaan over duurzaamheid.

Het is duidelijk dat op scholen veel goede ideeën leven bij kinderen; een oproep van Best Duurzaam om mee te doen aan een challenge voor groep 7 & 8 werd enthousiast ontvangen. Burgemeester Ubachs combineert het voorlezen met de prijsuitreiking van deze challenge. “Ik zie dat kinderen steeds bewuster worden over dit onderwerp en ook hele concrete ideeën hebben die ze zelf kunnen uitvoeren. Daar word ik blij van; de aarde redden, lukt alleen als we allemaal meedoen! En, bijvoorbeeld energie besparen blijft belangrijk, als we minder verbruiken hoeven we ook niet zo veel windmolens en zonneparken te bouwen. Slim bedacht van de kinderen!”

De hoofdprijs van de challenge ging naar het filmpje van Vivian, Lotte en Alicia van groep 8a van de Antonius school. Deze dames maakten zelf een duurzaamheidsles voor hun eigen klas mét een opdracht om een duurzame poster te maken. De posters werden opgehangen in school. Als prijs kreeg ieder het boek: ‘Palmen op de Noordpool’ van Marc ter Horst: een prachtig boek dat ingaat op de gevolgen van de klimaatverandering. De school met de meeste inzendingen, de Kiezel krijgt van Best Duurzaam een fijnstofmeter.

Bijzonder leuk is dat Vivian, Lotte en Alicia hun duurzaamheidsles ook op andere basisscholen in Best willen gaan geven. Zij zijn immers expert en hebben ervaring opgedaan met les geven op de Antoniusschool. Op de website van Best Duurzaam meer informatie over deze challenge.

Burgemeester Ubachs heeft nog een kijktip voor alle kinderen en leerkrachten. “Op Netflix vind je een mooie documentaire van ‘David Attenborough: A Life On Our Planet’. Je kunt in deze documentaire al een beetje zien hoe we samen een betere toekomst kunnen maken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden