Logo groeiendbest.nl


<p>Maria van Deutekom voor een tafel vol voorwerpen die de deelnemers van het Schrijfcaf&eacute; kunnen inspireren. </p>

Maria van Deutekom voor een tafel vol voorwerpen die de deelnemers van het Schrijfcafé kunnen inspireren.

(Foto: )

Schrijfcafé gaat weer van start: ‘Bijna alles valt te leren’

Woensdag 14 oktober is het weer zover: dan gaat het maandelijkse schrijfcafé van start in CultuurSpoor. Tussen 19.30 uur en 21.30 uur inspireert docente Maria van Deutekom de deelnemers met prikkelende opdrachten.

Woensdag 14 oktober is het weer zover: dan gaat het maandelijkse schrijfcafé van start in CultuurSpoor. Tussen 19.30 uur en 21.30 uur inspireert docente Maria van Deutekom de deelnemers met prikkelende opdrachten.

BEST - De Oirschotse taalvirtuoos – ze was jarenlang docente Nederlands en Theater, schreef een verhalenbundel en is nog steeds regisseur van amateurtoneel – bespeurt bij veel mensen een zekere terughoudendheid als het om schrijven gaat. ‘Ze denken dat ze het niet kunnen en dat ze het ook niet kunnen leren. Maar mensen kunnen veel meer dan ze denken. Ik zeg altijd: bijna alles valt te leren. Als de drive er maar is, als mensen maar willen én oprecht geïnteresseerd zijn. Veel mensen werpen zelf drempels op: dat kan ik niet, dat durf ik niet, ik heb geen tijd…’

Maar waar een wil is, is een weg. Dat geldt ook voor schrijven. Ook hier geldt: oefening baart kunst. En wie aanschuift bij het Schrijfcafé van Maria krijgt volop de gelegenheid om te oefenen. ‘Soms leg ik een aantal voorwerpen op tafel en laat ik de deelnemers daarop los gaan. Laat je fantasie werken, wat komt er bij je op en waar leidt het toe? Een verhaal, een gedicht, een mooie tekst voor op een kaart, een speech – alles kan en alles mag.’

Ze geeft een voorbeeld en neemt een minuscuul stenen engeltje van de tafel. ‘Waar denk je aan? Aan de hemel, aan beschermengeltjes op je schouder, vind je het kitsch of juist wel mooi? Laat je gedachten maar gaan.’ Daarna toont ze vier tekeningen uit het blad Flow. Ze stellen sprookjes voor. ‘Kies maar’, zegt ze en als er een tekening van twee matroesjka’s uitkomt, zegt ze: ‘Wat komt er in je op? Moskou? Petersburg? Tsaren? Misschien denk je wel aan een kozak op de toendra’s…..

Het leidt tot prachtige creaties. Die worden aan het einde van de les of de keer erop voorgelezen en van feedback voorzien door de andere deelnemers. En nee, dat gaat dan echt wel wat dieper dan het woordje ‘leuk’. Want wát vind je er leuk aan? Wat roept het bij jou op? Wat brengt het naar boven?

Het zijn altijd boeiende bijeenkomsten vindt Maria. Deelnemen is vrij. Je kunt één keer aanschuiven of vaker. In verband met de coronavoorschriften is het wel belangrijk dat je vooraf even je komst aankondigt. Dat kan via de website van CultuurSpoor onder het kopje ‘workshops’.

Leeskring

Maria leidt bij CultuurSpoor ook nog een literaire leeskring. De deelnemers lezen een boek, waarover in een kring wordt gesproken. En ook hier kom je niet weg met alleen maar ‘leuk’. Maria nodigt de mensen uit om wat dieper over een boek na te denken, de bedoelingen van de schrijver, de achtergronden, het thema.

De huidige leeskring is vol, maar bij voldoende belangstelling wil Maria wel nadenken over een tweede kring, hoewel haar avonden al heel aardig zijn gevuld met de vele bezigheden die haar leven vullen na haar pensionering. ‘Als ik één ding niet wilde was het stil gaan zitten. Ik wil bezig blijven, mensen blijven ontmoeten.’

Dat doet ze bij CultuurSpoor volop. Wil je ook (beter) leren schrijven? Schuif dan eens aan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden