Logo groeiendbest.nl


<p>&quot;Mijn vader was altijd al creatief met taal. Ik denk dat ik dat van hem heb meegekregen&quot;, vertelt David Veraart.</p>

"Mijn vader was altijd al creatief met taal. Ik denk dat ik dat van hem heb meegekregen", vertelt David Veraart.

(Foto: )

David Veraart debuteert met novelle

Met zijn debuut ‘Verleden Tijd’ heeft Bestenaar David Veraart zijn eerste boek gepubliceerd. Het is een verhaal over het onafwendbare lot dat iedereen treft. Het boek, 96 pagina’s, blijft tot het eind boeien en geeft de lezer een beeld van de laatste fase van het leven van een kunstschilder. Op 10 oktober verzorgt de schrijver in de bibliotheek een lezing over zijn boek. Aanvang 19.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen graag van tevoren aanmelden.

Door Theo Louwers

BEST - Uitbehandeld en ontslagen uit het ziekenhuis brengt kunstschilder Daniel Dorleyer de laatste dagen van zijn leven thuis door. Het naderende einde dwingt hem zijn leven te overzien. Wat is er werkelijk belangrijk geweest? Heeft hij er toe gedaan? Vragen waar we allemaal een keer voor komen te staan. David Veraart leidt de lezer door dit proces en weet op pakkende wijze te verwoorden voor welke dilemma’s de hoofdpersoon komt te staan.

Eerste verhaal
Verleden Tijd is het eerste boek van Veraart. “Ik heb ervoor gekozen om het verhaal in de vorm van een novelle te gieten”, legt de schrijver uit. “Mijn uitgangspunt was dat het boek qua techniek, stijl en inhoud moet kloppen. In een novelle komen een beperkt aantal mensen voor. In zeven hoofdstukken, elk hoofdstuk is een dag van de week, beschrijf ik het leven van Dorleyer. In de vorm van flashbacks belicht ik zijn leven zoals dat is verlopen.”

Niet alledaags 
David Veraart legde voor zichzelf de lat hoog. “De opbouw van het verhaal moet kloppen. Tien jaar geleden ben ik naar de schrijversvakschool in Amsterdam en later naar CKE Eindhoven gegaan. Mijn vader was altijd al creatief met taal. Ik denk dat ik dat van hem heb meegekregen. Ik wist vanaf het begin wat ik wilde met mijn verhaal. Een kunstschilder als personage. Kunstschilders denken over het algemeen niet alledaags en maken niet de doorsnee dingen mee. Ik creëerde het perspectief van een oudere, zieke man.”
Aan bod komen de geboorte van een kind, het overlijden van de vader van de kunstschilder, zijn vrouw die bij hem wegloopt. Herkenbare items uit het dagelijkse leven. “Ik ben altijd al iemand geweest, die onder de indruk was van mensen die iemand verloren hebben. Ik wil de herinnering levend houden om er troost in te vinden. Met toestemming van het Van Goghmuseum heb ik op de cover een werk van Vincent Van Gogh mogen gebruiken."

Manuscript
Toen het verhaal af was, liet Veraart het door verschillende mensen en uitgevers lezen. “Wim Daniëls heeft het ook gelezen en vond het een goed verhaal. Hij vond dat ik het zeker naar een uitgever moest sturen. Van de meeste uitgevers kreeg ik echter een standaardbrief terug en daarom heb ik besloten de novelle zelf uit te geven. Het was een lang proces, maar ik heb er een goed gevoel over.”
Het boek is te koop bij Bruna, Van Piere in Eindhoven. Meer info: www.davidveraart.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden