Logo groeiendbest.nl


<p>Visual van de bouwplannen op de hoek van de Hoofdstraat/Spoorweglaan.&nbsp;</p>

Visual van de bouwplannen op de hoek van de Hoofdstraat/Spoorweglaan. 

(Foto: )

Discussie over bouwplannen op hoek Hoofdstraat/Spoorweglaan

Het bouwplan dat moet verrijzen op de hoek van de Hoofdstraat/Spoorweglaan zorgt voor veel discussie onder omwonenden. De meeste omwonenden vinden dat het project te hoog wordt. Daardoor wordt er privacy weggenomen bij de bewoners van de Acacia. Naar hun mening moet er minstens één bouwlaag af.

door Theo Louwers

BEST - Dat bleek vorige week tijdens de raadsavond waar het onderwerp op de agenda stond. Er moeten 43 woningen worden gerealiseerd met op de begane grond commerciële ruimten.
Ben Dost, bewoner van Acaia 51, was blij dat het perceel nu eindelijk wordt bebouwd. “Maar ik moet toch bezwaar maken”, sprak hij in. “Het plan is te omvangrijk, te hoog en te massaal. Het moet een eyecatcher worden voor het centrum van Best, maar het komt benauwend over. Bovendien hebben wij het gevoel dat het college al haar zegen aan het project heeft gegeven en dat de kogel door de kerk is. Wij eisen aanpassing van het aantal bouwlagen tot maximaal drie. We moeten in Best het dorpse karakter behouden.” Architect Cornelis van de Ven, verantwoordelijk voor nieuwbouwplan Mon Repos ook aan de Hoofdstraat, maakte ook bezwaar tegen de plannen. Hij vond het ontwerp te hoog en te massaal.

Compenseren

Marieke Gondrie (CDA) wilde liever meer sociale huurwoningen in het project. “Bij Aarlesche Erven constateerden we dat er minder dan 30 procent sociale huur wordt gerealiseerd. Dat kunnen we hier compenseren. Van de 43 worden er dan 13 sociale huur. Dat gaan we opnemen in een amendement.” Klaas Jan van Hees (D66) pleitte ook voor het verminderen van het aantal bouwlagen. Wethouder Marc van Schuppen (Best Open) wees erop dat het plan terug moet naar de tekentafel als er meer sociale huurwoningen moeten worden gebouwd. “Dat gaat jaren duren en dan kunnen de opdrachtgevers hier wel eens van afzien.”
“Wij gaan niet mee in het verminderen van het aantal woningen”, reageerde Rob Vader (PvdA).

Samenvatting bouwplan

Aan de hand van de invulling moet een mix ontstaan van woningen met verschillende groottes, waardoor het appartementencomplex geschikt is voor meerdere doelgroepen. Van de 43 appartementen zijn 17 wooneenheden bestemd voor sociale huur (relatief kleine appartementen van circa 50 m2). De overige appartementen beschikken over een oppervlakte van circa 70 m2 , met uitzondering van de woningen op de hoogste verdieping in de kap, dat moeten maisonnettes met twee woonlagen worden.

Han van Bodegom
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden