Logo groeiendbest.nl


<p>Archieffoto van de schenking van computers door de Rabobank. Op de foto van links naar rechts Jos Ruttenberg, Bert van de Hulsbeek, Ben Bos en Rabo-directeur Van Agt.&nbsp;</p>

Archieffoto van de schenking van computers door de Rabobank. Op de foto van links naar rechts Jos Ruttenberg, Bert van de Hulsbeek, Ben Bos en Rabo-directeur Van Agt. 

(Foto: )

Alweer twintig jaar SeniorWeb Best

SeniorWeb Best bestaat 20 jaar. Jos Ruttenberg (80) en Ben Bos (81) stonden aan de wieg van SeniorWeb. In de afgelopen decennia brachten zij als vrijwilligers duizenden mensen computervaardigheden bij. Ze leerden de cursisten omgaan met tekstverwerkingsprogramma’s, internet en digitaal bankieren. Ook organisaties (Archipel) en bedrijven (Makro) schakelden SeniorWeb in om medewerkers de fijne kneepjes van het computeren bij te brengen. Door corona worden er nu helaas geen lessen gegeven.

Door Theo Louwers

BEST - Jos Ruttenberg was in zijn laatste functie hoofd opleidingen bij Philips en Ben Bos docent informatica. “Ik zag in Groeiend Best een advertentie van De Wig waarin geïnteresseerden werd gevraagd als docent informatica. Bijna met pensioen leek het mij wel wat om het vallen in het zwarte gat tegen te gaan”, vertelt Bos. “Na een gesprek met de directeur en de administrateur mocht ik een proefles geven. Dat viel positief uit en algauw gaf ik enkele avonden per week computerles in Best en St. Oedenrode. De directeur van De Wig repte op een gegeven ogenblik over het bestaan van SeniorWeb. SeniorWeb was geen echt bekende organisatie voor mij, maar toch ging ik een gesprek aan met een medewerker van SeniorWeb Eindhoven. In dat gesprek hoorde ik dat er nog iemand uit Best interesse had getoond. Afgesproken werd dat die persoon zou worden benaderd om contact met mij op te nemen. Jos Ruttenberg nodigde mij uit voor een kopje koffie.”

Digitale wereld 
“Het klopte meteen”, vult Ruttenberg aan. “Allebei wilden we graag les geven aan ouderen om hen klaar te maken voor de digitale wereld. Dat wilden we doen zonder winstoogmerk. Maar we hadden eigenlijk nog een organisator nodig die richting en sturing wilde geven. Via een ambassadeur van SeniorWeb uit Son kregen we wat inzicht in het organiseren van computerlessen voor ouderen. Gelukkig kwamen we Bert van de Hulsbeek tegen, die interesse had om te helpen een organisatie van SeniorWeb in Best op poten te zetten. Hij bleek een schot in de roos en we gingen nadenken hoe en in welke vorm SeniorWeb van de grond te tillen.” Er werd naar een leslokaal gezocht, maar dat viel tegen. Bos: “Toen nodigde de directeur van De Wig ons uit voor een gesprek. Hij stelde voor dat SeniorWeb Best de informaticalessen voor ouderen van De Wig zou gaan verzorgen in een leslokaal van De Wig. Wel moest de infrastructuur in het lokaal nog worden opgezet. Personal Computers moesten er komen, een server voor het netwerk en werkplekken voor cursisten. De directeur van Rabobank steunde ons initiatief en gaf ons toestemming te gaan rondneuzen op de zolder van de bank. Daar werden bruikbare computers, een server, toetsenborden en muizen gevonden. Al deze componenten werden door het busje van de bank naar De Wig gebracht.”

Groter lokaal 
De samenwerking met De Wig bleek succesvol. Door de grote vraag was het lokaal al snel te klein. De Wig stelde een groter lokaal ter beschikking. Ruttenberg: “Opnieuw werd er een nieuwe technische structuur opgezet waarbij erg veel energie ging zitten in de bekabeling van nieuwe werkplekken. Zo ontstonden 15 cursusplekken. De gemeente Best sloot vanwege bezuinigingen het educatieve centrum De Wig in 2011. Als gevolg daarvan verviel het leslokaal van SeniorWeb Best. Het bestaande gebouw van de Rabobank werd verbouwd tot De Bank en in gebruik genomen door Cultuurspoor Best. In de bibliotheek kreeg SeniorWeb een plekje aangewezen als leslokaal. Alhoewel de ruimte in principe onbruikbaar was, is er door enige aanpassing een min of meer te gebruiken lesruimte gemaakt door enkele vrijwilligers.”

Smartphone en tablet 
In tegenstelling tot de beginjaren bestaat de inhoud van de aangeboden cursussen en themamiddagen tegenwoordig uit zeer diverse onderwerpen. Hier spelen de ontwikkelingen van de smartphone en tablet een grote rol, omdat ouderen er veel gebruik van maken zonder er veel kennis van te hebben. “Dit zette aan tot de instelling van inloopmiddagen waar ouderen gratis raad en daad kunnen krijgen bij problemen bij het gebruik van computer, laptop, tablet of smartphone. Ook wordt hulp geboden bij problemen met software.” De ploeg van SeniorWeb Best bestaat momenteel uit 13 vrijwilligers. Maandelijks verschijnt de Nieuwsbrief waarin informatie wordt gegeven over cursussen, themamiddagen, inloopsessies alsook tips en handigheidjes. “We hopen weer snel te kunnen starten met lesgeven. We geven les tot er geen cursist meer komt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden