<p>Bestse advocaten Leslie de Hondt-Buijs van KHB advocaten en mediators (links) en Saray Kehrens van Kehrens Snoeks advocaten en mediators hebben allebei een jarenlange ervaring in het familierecht.</p>

Bestse advocaten Leslie de Hondt-Buijs van KHB advocaten en mediators (links) en Saray Kehrens van Kehrens Snoeks advocaten en mediators hebben allebei een jarenlange ervaring in het familierecht.

(Foto: )

'Mediation vaak de beste oplossing'

Eén op drie huwelijken strandt voortijdig. En bij ondernemers ligt dat cijfer zelfs nog hoger: daar gaat een op de twee koppels uit elkaar. Een huwelijk is - in tegenstelling tot vroeger - lang niet altijd meer ‘voor het leven’. De Dag van de Scheiding, komende vrijdag 11 september, brengt daar geen verandering in. Wel kan zo’n dag de drempel naar een advocaat wat verminderen.

Door Kim van Hout

BEST - Koppels die al jaren rondlopen met plannen om te scheiden. Of die het pas zeer recent hebben besloten, naar aanleiding van een ingrijpende gebeurtenis. En tussen die twee voorbeelden in, daar zit nog een heel groot grijs gebied. Want net als dat geen een mens hetzelfde is, is ook elke scheiding uniek, vertelt Leslie de Hondt-Buijs, al achttien jaar advocaat en mediator. En met haar kantoor KHB advocaten en mediators gevestigd in Best. ,,Relatievormen zijn veranderd, de maatschappij is veranderd en daarmee is ook de manier van scheiden veranderd. Zoveel is duidelijk. Maar dat het nog steeds een pijnlijke en ingrijpende gebeurtenis is voor alle betrokkenen, dat is hetzelfde gebleven. Daar probeer je als familierechtadvocaat dan ook altijd op de beste en meest empathische manier mee om te gaan.” 

Haar belangrijkste advies bij een eventuele echtscheiding? “Schakel altijd zo snel mogelijk professionele begeleiding in. Advies van familie en vrienden, hoe goed bedoeld ook, draagt niet altijd bij aan de beste oplossing. Blijf met elkaar communiceren, dus ook luisteren.”

Ouderschapsplan
De tendens is dat koppels er tijdens het scheidingstraject meer dan ooit samen uit proberen te komen. Onderzoek van Kantar - in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) - onder stellen die de afgelopen twee jaar uit elkaar zijn gegaan, laat zien dat de rechter in slechts zes procent van de echtscheidingen, uitspraak heeft moeten doen. Dat percentage lag in 2011 nog op 31 procent. In veel gevallen wordt voor mediation gekozen; na een traject waarin een mediationadvocaat bemiddelt tussen twee partijen, wordt dan een convenant opgesteld. Daarin zijn alle belangrijke afspraken vastgelegd. Vanuit heel veel richtingen wordt mediation gestimuleerd en gemotiveerd. Dat gebeurt ook door de rechterlijke macht, die partijen probeert tot overleg te krijgen.

Vechtscheidingen 
In de wet is daarnaast opgenomen dat scheidende koppels met minderjarige kinderen samen een ouderschapsplan moeten opstellen, met afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Leslie: ,,Een slecht huwelijk kan erger zijn dan een goede echtscheiding. Ook voor kinderen.” ‘Vechtscheidingen’, die komen volgens haar nog steeds voor, maar ‘alle professionals en ook de rechterlijke macht zijn er steeds meer op gebrand om dat te voorkomen.’

Piekmomenten 
Volgens Saray Kehrens van Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators in Best, zijn de piekmomenten voor het aanvragen van echtscheidingen na de kerst, de carnaval en na de zomervakantie. Dan komt volgens haar toch vaak ‘wat al scheef was’ tot uiting. De ervaring leert dat de oorzaak van de meeste scheidingen in veel zaken overeen komt. ,,Dat is niet, zoals veel mensen denken, omdat er een ander in het spel is. Maar omdat je elkaar ergens, tijdens een van de bekende life events kwijt bent geraakt, er niet meer goed en genoeg gecommuniceerd wordt in de relatie en er geen intimiteit meer is. Dat een van de partners dan misschien eerder openstaat voor een ander, dat is dan wel weer een direct gevolg. Maar vaak niet de oorzaak van de scheiding.”

Duurzame oplossing
Volgens Saray is het vooral belangrijk dat scheidende ouders tot een vergelijk komen. ,,Voor het emotionele welzijn van kinderen blijkt het compromis van hun ouders veel belangrijker dan de inhoud van welke regeling dan ook. Met verschillen tussen hun ouders kunnen kinderen goed (leren) leven, met ouders die elkaar bestrijden niet. Bij mediation kun je investeren in overleg tussen ex-partners en een betere communicatie, zodat kan worden gewerkt aan een duurzame oplossing. Er wordt geluisterd naar het verhaal van beide kanten en opgehelderd welke behoeftes er schuil gaan achter de woorden, de gedachtes en achter het conflict. Het doel van een mediation is dat ex-partners op een goede manier verder kunnen met hun leven en er een solide basis wordt gelegd voor een nieuwe start. Wil je daarvoor gaan, dan is mediation de beste keuze als je gaat scheiden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden