De dansgroep Madaloka in actie. Wie wil Indonesisch wil leren dansen kan daarvoor gratis terecht bij CultuurSpoor Best.
De dansgroep Madaloka in actie. Wie wil Indonesisch wil leren dansen kan daarvoor gratis terecht bij CultuurSpoor Best. (Foto: )

Promotie voor Indonesië bij CultuurSpoor

Zaterdag is het open dag bij CultuurSpoor Best. Tussen 10.00 uur en 13.00 uur vertellen diverse docenten over de cursussen en workshops die zij de komende maanden gaan geven. Een van hen is Ine WawoRuntu uit Best. Zij tekent voor de cursus ‘Indonesisch voor beginners’.

BEST - Een cursus die op twee niveaus wordt gegeven, want de mensen die in januari enthousiast aan de cursus begonnen, moesten daar door de coronacrisis in maart mee ophouden. Zij kunnen de resterende lessen alsnog volgen. Tegelijkertijd begint er ook een nieuwe cursus. Ine WawoRuntu is benieuwd of het animo weer net zo groot is als begin dit jaar. “We zijn toen met zestien mensen begonnen”, vertelt ze. “Dat was boven verwachting. Er deden mensen mee die vaak op vakantie gaan naar Bali, er was een echtpaar bij dat er zelfs een deel van het jaar woont en er deden mensen mee die een Indonesische partner hebben.”

Knappe Nederlandse man 
Ine groeide zelf op in Jakarta. In 1995 kwam ze op 28-jarige leeftijd naar Nederland voor een studie. Het was niet de bedoeling hier te blijven, maar na een ontmoeting met een ‘knappe Nederlandse man’ werden de plannen gewijzigd. Ine woont intussen alweer 25 jaar in Nederland, werkt als docente Indonesisch en is voorzitter van de stichting Hibiscus, die zich inzet voor hulp aan kansarme kinderen in Indonesië. Ine is in die 25 jaar goed ingeburgerd, vindt ze zelf. Haar advies aan alle buitenlandse mannen en vooral vrouwen, die zich hier willen vestigen: leer de taal en blijf niet in je eigen cultuur hangen. Beroepsmatig geeft Ine vooral Indonesisch aan ondernemers, investeerders en expats. Bij CultuurSpoor hoopt ze weer net zo’n gemêleerd gezelschap aan te treffen als begin dit jaar.

Aardig gesprek 
De cursus bevat 10 lessen van 3 uur. Het is de bedoeling dat de cursisten thuis ook nog wat lezen en leren. Na 30 lesuren moet je volgens Ine een aardig gesprek kunnen voeren in Indonesië. Bijzonder aan de cursus is dat er niet voor betaald hoeft te worden. De lessen zijn gratis en dat komt door een donatie van de Indonesische ambassade. Die ziet de cursus als een stukje promotie voor Indonesië. Datzelfde geldt voor de cursus Indonesische dans die bij CultuurSpoor gegeven gaat worden. Het gaat om een van oorsprong Oost-Javaanse dans, een soort lijndansen. De lessen worden gegeven door Nova Burdo van de dansgroep Madaloka (foto). Wie het eens wil zien, kan zaterdag naar de open dag van CultuurSpoor komen. Ine is er dan ook om info over de taalcursus te geven. En met haar vele andere docenten. Benieuwd naar het cursusaanbod? Kijk dan op www.cultuurspoorbest.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden