Logo groeiendbest.nl


<p>Dierenverzorger Ivo Damen van BestZoo laat kinderen van kindcentrum De Kiezel enkele reptielen aanraken.&nbsp;</p>

Dierenverzorger Ivo Damen van BestZoo laat kinderen van kindcentrum De Kiezel enkele reptielen aanraken. 

(Foto: )

De Kiezel haalt dierentuin naar school

De kinderen uit de groepen drie van kindcentrum De Kiezel aan de Secretaris L. Jansenstraat zijn het schooljaar gestart met het thema ‘Dierentuin’. Omdat het in coronatijd lastig is met een grote groep de dierentuin te bezoeken, haalde de school de dierentuin in school. Ivo Damen van BestZoo vertelde de leerlingen van alles over dieren en reptielen in het bijzonder.

BEST - Ivo Damen werkt al zes jaar bij BestZoo. “Ik doe er van alles”, vertelt hij. “Horeca, educatie, maar ik ben vooral dierenverzorger. Ik wil de leerlingen uitleggen wat een dierentuin is en wat we doen. We zijn nu een nieuwe dierentuin aan het bouwen. De nieuwe dierentuin en de dierenverblijven worden groter en er komen nieuwe dieren. De blauwtongskink is daar een voorbeeld van. Maar er komen ook grotere dieren als bijvoorbeeld giraffen.”

De dieren, die Ivo deze dag heeft meegebracht, maken bij de kinderen veel vragen los. Op de vraag van de dierenverzorger wat er voor een vogelkooi allemaal nodig is, komen goede antwoorden. “Vogels moeten vliegruimte hebben”, reageert een leerling gevat. “Ze moeten een stok hebben om op te zitten, er moet een nest zijn en een slaapplek”, vult een ander aan. “En natuurlijk voldoende water en eten.”

De dierenverzorger complimenteert de kinderen met de goede antwoorden. “Weten jullie wat een dierenverzorger vooral moet doen?”, was de volgende vraag. Opnieuw komen er veel reacties, maar het juiste antwoord blijft uit. “Een dierenverzorger is veel tijd kwijt aan het schoonmaken van de verblijven”, verklapt Ivo.

Levende dieren
Zodra de dieren één voor één uit hun verblijf worden gehaald, schrikken enkele kinderen toch wel een beetje. Een enkeling kruipt zelfs met tranen in de ogen bij de juf op schoot bij het zien van de koningsslang. De angst is echter snel verdwenen. Ivo laat zien dat de geel en oranje gekleurde slang gemakkelijk is vast te pakken en dat je niet bang hoeft te zijn. “Maar het is best wel eng om de slang aan te raken”, vindt Stef.

De blauwtongskink is één van de nieuwe dieren van BestZoo. “Ik kan jullie dit dier niet laten aanraken, want ik ken hem nog niet zo goed”, legt Ivo uit. Blauwtongskinken leven in Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië. Ze kunnen zowel in droge schrale gebieden als sterk begroeide streken worden aangetroffen. Op het menu staan kleine ongewervelde prooien zoals insecten en slakken, maar ook plantendelen worden door de blauwtongskink opgegeten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden