Logo groeiendbest.nl


Aangespannen rijtuigen of paard en ruiter (het 'rijden onder de man'), iedereen geniet van het fraaie parcours van de spectaculair fraaie Klompenrit door Het Groene Woud.
Aangespannen rijtuigen of paard en ruiter (het 'rijden onder de man'), iedereen geniet van het fraaie parcours van de spectaculair fraaie Klompenrit door Het Groene Woud. (Foto: Venster)

Derde Klompenrit in september van start

Op zondag 6 september wordt voor de derde keer de Klompenrit gehouden. Dat is een gebeuren voor echte paardenliefhebbers. Ongeveer zeventig deelnemers zullen er meedoen. Deels zijn dat aangespannen rijtuigen en deels paarden “onder de man”. Dat zijn letterlijk berijder en paard zonder rijtuig.

BEST - Voor de liefhebbers is er een speciale puzzelrit uitgezet, waarbij men, net als bij een autopuzzelrit, allerlei aanwijzingen en foefjes moet zien te doorzien. Deze rit voert de deelnemers door een van de mooiste buitengebieden van het toch al mooie Groene Woud. Namelijk het buitengebied tussen Best en Oirschot. Met daarin pareltjes zoals onder andere landgoed Velder en Heerenbeek en niet te vergeten de Mortelen.

De start van dit gebeuren is op het terrein van Jan Vermeer aan de Mosselaarweg 10 in Best, De pauze halverwege is bij manege Rooth aan de Schansweg in Oirschot terwijl het eindpunt weer bij Jan Vermeer is. Bij Jan Vermeer is op die dag ook een presentatie te zien van de Brabantse Populierenstichting. Deze stichting heeft de onlangs gerooide bomen langs de A2 tussen Best en Boxtel gekregen. Daarvan worden nu allerlei producten gemaakt tot 11 meter lange spanten toe. Een aantal van deze producten plus documentatie zal bij start en aankomst van de Klompenrit te zien zijn.

Lang gewijfeld
Lang heeft organisator Toon van de Loo van de Klompenrit getwijfeld of het allemaal wel door kon gaan, want ook hier dreigde het coronavirus roet in het eten te gooien. Maar de versoepelingen van de regels per 1 juli met hopelijk nog meer “vrijheden” in het verschiet, hebben hem toch doen besluiten de gok te wagen. Deze rit vindt overigens plaats volgens de regelgeving van het RIVM.De gemeenten Best en Oirschot hebben inmiddels de benodigde vergunningen gegeven.

Tot in puntjes geregeld
Wat Toon betreft is het overigens geen gok want Toon is geen man van toevalligheden. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn. Toon van de Loo: ”En dat zal het ook zijn. We kunnen nu terugzien op twee succesrijke en probleemloze Klompenritten en we weten waar we rekening mee moeten houden. Het is veelzeggend, dat de eigenaren van Heerenbeek, de Mortelen (beide Brabants Landschap) en de familie Van Boeckel van landgoed Velder ons nu voor de derde keer laten komen. Ook andere aangelanden, waar de rit over privéterrein voert, doen allemaal weer mee. Dus, dan hebben we het de vorige keren nog niet zo slecht gedaan.”

Voorbereidingen
Toon van de Loo en zijn team zijn ondertussen druk met de voorbereidingen. De uitnodigingen voor deelname, de vergunningen via de gemeenten, het werven van de sponsoren. Er komt heel wat kijken bij zo’n tocht. Ook het uitzetten van het circuit en het anticiperen op verkeersperikelen vergen de nodige aandacht. En de puzzelrit zelf natuurlijk. Via een opdrachtenboek krijgen de deelnemers daarvan allerlei opdrachten, moeten navigeerpunten herkennen en zorgen dat ze niet verkeerd rijden, ondanks de vele foefjes die de organisatoren bedenken. Toon en zijn team, die zelf elders ook regelmatig aan dit soort ritten meedoen, zijn daarin inmiddels behoorlijk bedreven. Toon: “Overigens altijd zo dat een deelnemer ondanks een fout, toch weer op het juiste pad komt. Met medeneming van strafpunten, dat wel. Maar ja, het is een wedstrijd hè?”

Opgeven voor rit
Niet iedereen doet aan de wedstrijd mee. Dat is voorbehouden aan de fanatieke puzzelritrijders die strijden om de Berry van Kollenburgtrofee. De andere deelnemers rijden dezelfde route, maar zonder het wedstrijdelement. Voor hen is het puur genieten. Wie zich op wil geven voor deze Klompenrit, al dan niet in de wedstrijd, vindt meer informatie op www.klompenrit.nl

Toeschouwers
Voor het publiek valt alles gratis te bekijken. Dat is de moeite waard, want de paarden en rijtuigen zijn sjiek uitgedost en een uitstapje naar het betrokken gebied is sowieso de moeite waard. Het beste kijkspel is bij de start bij de boerderij van Jan Vermeer op Mosselaarweg 10 in Best of bij manege Rooth aan de Schansstraat in Oirschot. Daar is ook gezorgd voor catering, dus het kan er ook nog heel gezellig worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden