Logo groeiendbest.nl


<p>Ruud de Bruin heeft uitzicht over het centrum van Best</p>

Ruud de Bruin heeft uitzicht over het centrum van Best

(Foto: )

Tien jaar pionieren werpt vruchten af

Twaalf jaar geleden klonken de eerste geluiden om in Best een centrummanagement op te richten. Twee stagiaires kwamen in hun studie tot de conclusie dat Best een centrummanager hard nodig had, wilde met name het winkelbestand gezond blijven. Ruud de Bruin werd tien jaar geleden aangesteld als centrummanager, wel onbezoldigd. “Het was tien jaar pionieren, maar in vergelijking met andere gemeenten in de regio doet Best het nog niet zo slecht. Er staan niet veel panden leeg en de metamorfose heeft het centrum goed gedaan. Het werpt vruchten af.”

Door Theo Louwers 

BEST - “Het was nog een hele klus om de ondernemers warm te krijgen voor het aantrekken van een centrummanager”, kijkt De Bruin terug. “De een wilde wel meedoen en een financiële bijdrage leveren, de ander kon het niet betalen. Uiteindelijk werd besloten dat de gemeente het geld zou innen van de ondernemers via de aanslag onroerendezaakbelasting. Hierdoor draagt iedereen bij, ook alle grootwinkelbedrijven. Ze betalen naar gelang het aantal vierkante meters winkeloppervlak. De sfeer en beleving moesten omhoog. Model stond de gemeente Veldhoven. Rudi Snel was daar centrummanager en hij kwam in Best zijn verhaal doen.”
In de afgelopen jaren werden bijeenkomsten voor ondernemers gehouden om van elkaar te leren, er werd een nieuwsbrief uitgegeven, de ijsbaan kwam er aan het eind van het jaar, er werden banners gehangen die per kwartaal wisselden, de kerstverlichting werd uitgebreid en aan de lantaarnpalen werden happy baskets gehangen. Ook de eerste ijsbaan op het Raadhuisplein werd een feit. Vooral de metamorfose van het winkel- en woongebied onder invloed van de architecten Harold van de Ven en Hans van Houtum in samenwerking met Stichting Ons Centrum heeft het centrum goed gedaan.”

Het werk als centrummanager is Ruud de Bruin goed bevallen. “Het is leuk werk, zeker omdat je netwerk enorm wordt uitgebreid. Na tien jaar is de tijd gekomen om het stokje over te dragen. Verdere professionalisering is noodzakelijk.”

De vader van Ruud de Bruin runde in het Wilhelminadorp een kledingwinkel. “Hij was daar ook een soort centrummanager”, zegt De Bruin. “Hij zat in het bestuur van de Samenwerkende Winkeliers (SAWI) en hield zich onder andere samen met de gemeente bezig met het realiseren van de luifels voor de winkels. De luifels moesten het de klanten aantrekkelijk maken om daar te winkelen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden