Logo groeiendbest.nl


<p>De populieren van de A2 liggen, deels verzaagd, op het erf van Jan Vermeer opgeslagen. </p>

De populieren van de A2 liggen, deels verzaagd, op het erf van Jan Vermeer opgeslagen.

(Foto: )

Populieren van A2 zijn gerooid maar krijgen een tweede leven

Waar zijn de populieren van de A 2 gebleven? De ongeveer 2200 langs de A2 gerooide bomen, krijgen een tweede leven, een gedeelte hiervan, hier in Best. Wie zich daarvan wil overtuigen kan op 6 september terecht bij de boerderij van Jan Vermeer aan de Mosselaarweg 10.

BEST - Daar liggen al veel van die gerooide bomen opgeslagen en zijn een aantal producten te zien, die ervan worden gemaakt. Bijkomende aardigheid is, dat daar dan ook de start en finish van het paardenevenement de Klompenrit plaatsvindt. Zo’n zeventig rijtuigen en ruiters zullen daar starten en aankomen voor hun rit door de prachtige dreven van het Groene Woud tussen Best en Oirschot.

De Brabantse Populieren Vereniging (sinds 1965) is al jarenlang de kennispartner van gemeenten en overheden met betrekking tot het behoud van het Populierenlandschap. 

Een Cultuurlandschap, ontstaan vanuit de behoefte van hout voor de luciferfabrieken in Eindhoven. Zo ook hadden de kleine boeren in het mooie Kampenlanschap een extra bron van inkomsten. De Klompenindustrie is ook ontstaan vanuit de kwaliteit van het populierenhout en vergeet niet dat dit hout in het gebied direct in de “achtertuin” voorhanden was.

Door de teloorgang van de lucifer en de klomp, is zeker vanuit de historie, maar ook door een aantal jaren test-toepassingen een initiatief opgestart door de Brabantse Populieren Vereniging : “We Houden Juillie Hier” , om deze houtsoort in de bouwketen te brengen.

Hout maakt een opmars als bouwmateriaal voor nieuwe huizen, hotels en kantoren. Nieuwbouw in hout biedt voor Populierenhout een kans om ingezet te worden als bouwmateriaal : constructiehout (denk als positieve referentie aan onze oude boerderijen en schuren in de Meijerij), interieur, maar zeker ook te gebruiken als gevelbekleding, verduurzaamd via milieuvriendelijke methoden.

n overleg met de gemeente Best en Boxtel zijn de bomen Iangs de A2 in eigendom zijnde van beide gemeenten, aangekocht door de werkmaatschappij Populierenland bv, vervolgens aan de wind gedroogd op het depot, om daarna op de zaagtafel te worden gelegd op de zaaglocatie aan de Mosselaarweg 10. Daar zijn inmiddels het aangevoerde rondhout, tot houten onderdelen, zoals kolom, balk, plank etcetera gezaagd . Een voorbeeld hiervan is de Uitkijkpost en de Moerasbrug, die geplaatst zijn in de gebiedsontwikkeling De Scheeken. Je kunt er snel mee werken en het verkleint ook nog eens de uitstoot van CO2, draagt bij aan circulaire economie, een van de uitgangspunten.

Met de gedachte ‘populier is het hout van nu’ is de Brabantse Populieren Vereniging aan de slag gegaan met haar ketenpartners. Er worden nu producten van gemaakt als zitbanken, buitentafels, buitenkeukens voor bij de barbecue, maar ook gordingen en dakspanten. Het vervaardigen van veel ambachtelijke producten gebeurt bij Populierenland BV, die dit deels laat uitvoeren door WesterWind, die de dagbesteding van mensen met een arbeidsbeperking inzet.

Voor een deel wordt het populierenhout verduurzaamd, maar er lopen ook proeven, om met onbehandeld populierenhout te werken. Populierenhout wordt namelijk, als het droogt, niet alleen lichter maar ook harder. Al met al een aardig stukje streeknijverheid, die ook ons buitengebied leefbaar houdt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden