Een hole-in-one in de keuken

Het is vroeg op zondagmorgen als ik neerstrijk bij restaurant Dimples, gelegen op de golfbaan in Best. De dauw ligt nog op het gras en de eerste golfers trekken al hun karretjes richting de eerste hole. Binnen word ik hartelijk begroet door Pim Hendriks. Al twaalf jaar lang is hij een van de belangrijke gezichten van Dimples. Veel golfers kennen hem als de gastheer die altijd klaarstaat met een glimlach. Sinds twee jaar staat Pim vooral achter het fornuis.

“Vroeger wilde ik al kok worden,” vertelt hij, terwijl de geur van versgebakken brood het restaurant vult. “Maar soms loopt het leven anders.” Na twee hernia’s, veroorzaakt door het zware werk in de bediening, besloot hij het roer om te gooien. Inmiddels volgt hij één avond per week de opleiding tot zelfstandig werkend kok aan De Rooi Pannen. “Ik leer er veel, maar het echte vak leer je toch in de praktijk,” zegt hij met een grijns. “De basis is belangrijk, maar pas in de keuken leer je écht koken.”

Terwijl Pim praat, merk je zijn passie in alles wat hij zegt. “Geen dag is hetzelfde,” vertelt hij enthousiast. “De ene dag staan we midden in de lunch- en dinerdrukte, de volgende dag draaien we een groot event: een huwelijk, of grotere events zoals de jaarlijkse golfdag van VDL. Dan is het volle bak, dagen van twaalf uur, maar daar krijg ik juist energie van!”

Pim ziet Dimples als zijn eigen zaak, en dat merk je. “Als je er zo in staat, blijf je scherp. Je wilt de gasten de beleving geven die ze verdienen. We zijn het hele jaar open, zomer én winter, en niet alleen voor golfers. Steeds meer niet-golfers weten ons te vinden voor een lunch of diner. En zeg nou zelf: waar in Best zit je ’s zomers zó mooi op het terras, met uitzicht over het groen? Bovendien is onze prijs-kwaliteitverhouding dik in orde.”

Om ons heen vullen de tafels zich langzaam met gasten. De sfeer is ontspannen, de zon breekt door en de eerste cappuccino’s worden uitgeserveerd. Op mijn vraag of hij ooit in een sterrenrestaurant zou willen werken, glimlacht Pim. “Het werken bij Dimples is geweldig. Hier heerst een fijne sfeer, zonder die constante druk van een sterrenzaak. En eerlijk? Er is geen groter compliment dan wanneer een gast zegt: ‘Doe de complimenten aan de chef.’ Zeker als onze chef en sous-chef er niet zijn, dan voel ik me stiekem extra trots. Dát is waarom ik dit werk doe.” Ondertussen straalt hij van oor tot oor.

Onderstaand het gerecht waarvoor je Pim wakker mag maken:

Kip tikka masala (4 pers.)

Benodigdheden

Marinade voor de kip:

350 gram kipdijfilet

200 gram Griekse yoghurt

2 tenen knoflook

1 eetlepel garam masala

2 theelepels komijnpoeder

2 theelepels koriander

1 theelepel gember (vers, geraspt)

½ theelepel chilivlokken

Currysaus:

100 gram crème fraîche

2 uien (gesnipperd)

2 tenen knoflook

1 blik gepelde tomaten (400 gram)

½ blikje kokosmelk

1 blikje tomatenpuree (70 gram)

1 eetlepel garam masala

2 theelepels paprikapoeder

1 theelepel gember (vers, geraspt)

1 theelepel korianderpoeder

1 theelepel komijn

1 theelepel kurkuma

Verse koriander en basmatirijst

Bereidingswijze

Snijd de kip in grove stukken. Marineer de kip met alle ingrediënten voor de marinade minimaal 1 uur, of liever nog een nachtje. Bak de kip in een ruime koekenpan gaar.

Fruit voor de currysaus de uitjes, gember en knoflook even aan. Voeg alle kruiden toe en bak kort mee. Voeg nu ook de tomatenpuree toe en bak opnieuw kort mee. Voeg daarna het blik tomaten, de crème fraîche en kokosmelk toe. Voeg de kip toe.

Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de curry en rijst over het bord en serveer met korianderblaadjes en eventueel naanbrood.