Op Hemelvaartsdag, 29 mei, bestaat Gall & Gall in de Heivelden in Best vijf jaar en dat is alle reden voor een feestje. Daarom staat Gall & Gall in de week van 2 tot en met 7 juni in het teken van het jubileum met verschillende leuke acties.

Door Lydia Notz

Sjaak van Houts, de frontman van deze prachtige slijterij, vertelt meer: “Gedurende deze week hebben wij een grote vaas met kurken. Diegene die het juiste aantal raadt wint een mooie prijs. Op vrijdag 6 juni tussen 11.00 en 18.00 uur houden wij een rad van fortuin. Bij besteding van minimaal € 10,00 mag je aan het rad draaien waarbij je elk uur kans maakt op een grote prijs. Daarnaast ontvangt iedere klant een fraaie herbruikbare tas.”

De uit Deurne afkomstige Sjaak werkte al op jonge leeftijd in de horeca. Achttien jaar lang verbond hij zijn hart aan deze sector. Een verandering in zijn levenssituatie met een gezin maakte dat hij voor een baan koos met andere werktijden. Rond 2002 kwam hij terecht bij Super de Boer in de Heivelden. Deze winkel werd kort erna overgenomen door Ton Henst die er een Plus van maakte. Gedurende veertien jaar werkte Sjaak hier met veel plezier. Sjaak, had een sterk interesse in wijnen en begon zich langzamerhand te specialiseren. Tijdens zijn laatste jaren bij Plus volgde hij een opleiding tot vinoloog. In 2016 wisselde hij naar Beej Benders in Venlo, een locatie met een gloednieuw concept: een restaurant en een versmarkt met diverse levensmiddelen als brood, gebak, vlees en vis onder één dak. Sjaak kon hier drie jaar lang zijn wijnspecialisatie in de praktijk brengen tot in 2020 Gall & Gall op zijn pad kwam. “Het was toen best spannend om als nieuw bedrijf midden in de eerste coronagolf open te gaan”, vertelt Sjaak. “Wij hoorden toen bij de essentiële winkels en dat heeft geholpen”.

In 2021 ronde Sjaak aanvullend een opleiding tot liquorist af. “Als tegenhanger van een vinoloog leer je het proces van het destilleren van verschillende sterke dranken. En je leert de grondstoffen en de smaken herkennen.”

Hecht en gezellig team

Sjaak is tevreden met hoe het gaat. “Als een vooral op wijn gericht iemand heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt en dat is fijn. Klanten weten ons steeds beter te vinden. Bijzonder vind ik ook dat wij al een paar jaar een klein en hecht team hebben met een gezellige werksfeer en elkaar door dik en dun steunen. Met onze ruime openingstijden en een sluiting van slechts vijf dagen per jaar draait de winkel eigenlijk altijd.”