Ondernemers lopen heel wat schade op door diefstal en inbraak in hun bedrijf. Inbrekers worden steeds geraffineerder om ergens ongezien binnen te komen. Daarnaast is het ook wel zo dat veel bedrijven de deuren soms letterlijk wagenwijd open zetten om inbrekers binnen te laten. Er staat vaak een achterdeur open, een deur is niet op slot of er staat een raam open dat relatief makkelijk te bereiken is. Met goede inbraakpreventie kan veel ellende worden voorkomen.

Verouderde sloten

Op veel deuren van bedrijfspanden zitten nog eenvoudige cilindersloten. Bekijk eens een filmpje op internet waarin kerntrekken wordt gedemonstreerd. Dan zie je dat een ervaren inbreker zo’n slot binnen een minuut open heeft en dat gaat nog vrij geruisloos ook. Een betere optie is een slot met kerntrekbeveiliging of een elektronische cilinder. Inbrekers kennen deze sloten en lopen er liever voorbij omdat ze weten dat ze die niet zomaar open krijgen. En dan is het risico al snel te groot. Want een inbreker die een half uur bezig is om een slot open te breken, loopt een grote kans om op heterdaad te worden betrapt. En dat is iets waar inbrekers liever niet mee worden geconfronteerd.

Wie laat je binnen?

Inbrekers slaan niet alleen hun slag door sloten te forceren. Ze doen zich soms ook voor als servicemonteurs, klanten of andere bezoekers. Een goede toegangscontrole is dan ook minstens zo belangrijk. Zorg dat je weet wie er binnen rondloopt. Komt er een monteur aan de balie, vraag dan naar legitimatie of bel het bedrijf om te vragen of het klopt dat de monteur voor de CV installatie vandaag langs zou komen. Steeds meer bedrijven werken met badges zodat van iedereen duidelijk is wie hij is en of hij bevoegd is om rond te lopen op bepaalde plekken binnen het bedrijf. Soms worden dure spullen uit bedrijven letterlijk onder de ogen van het personeel gestolen. Voorkom dit door altijd alert te zijn.

Investeer in een inbraakalarm

Naast goede sloten is een inbraakalarm, het liefst aangevuld met camerabewaking, een investering die je zeker in overweging moet nemen. Een inbraakalarm werkt bij voorkeur stil. Geen schreeuwende sirene waar niemand op reageert maar een computer die direct de politie of een alarmcentrale van een beveiligingsbedrijf contacteert om de inbraak te melden. Dan kan een inbreker in veel gevallen op heterdaad worden betrapt en ingerekend. Camerabeelden kunnen helpen als de politie de inbrekers niet heeft kunnen pakken maar wel opsporing gaat doen. Als er op het terrein van je bedrijf camera’s hangen moet je dit overigens wel kenbaar maken. Ook mag je de beelden slechts voor een korte periode bewaren. Maar het werkt zeker preventief, want inbrekers willen liever niet worden gefilmd. Soms kiezen ze voor vermommingen, maar velen zijn niet slim genoeg om toch niet minstens een keer hun gezicht aan de camera te laten zien.