Gerrit van Oorschot wist niet wat hij hoorde toen hij op woensdag 2 april uitgeroepen werd als winnaar in de categorie ‘Lekkerste thuisworstenbroodjesbakker van Brabant’. In het Oranje Hotel in Breda vond de prijsuitreiking plaats van de jaarlijkse competitie worstenbroodjesbakken van Omroep Brabant. Gerrit nam trots een grote beker en een mooie pennenset in ontvangst van de consumentenjury.
Door Lydia Notz
“Ik doe nu voor het zesde jaar mee”, vertelt Gerrit. “De eerste twee jaren greep ik mis, vervolgens stond ik twee keer in de finale, vorig jaar werd ik derde en nu is het mij gelukt om te winnen”. Als inmiddels trouwe deelnemer schreef Gerrit zich eind vorig jaar weer in voor het mooie evenement. ”Om mee te doen moet je tien worstenbroodjes insturen.” Uit alle inzendingen werden vijf finalisten gekozen die zich op maandag 31 maart bij De Rooi Pannen Eindhoven van hun beste worstenbroodjeskant lieten zien. Gestreden wordt in verschillende categorieën zoals professionele bakkers, thuisbakkers (Gerrit) of schoolbakkers. “De jury begint altijd met het benoemen van de winnaar van de derde prijs, vervolgens de tweede. Op zo’n moment denk je: ik ben dus winnaar of ik grijp weer mis. Het is mij gelukt en daar ben ik superblij mee.” De 76-jarige voormalige praktijkdocent autoschade is inmiddels goed voorbereid. Zo’n tien jaar geleden begon het worstenbroodjesavontuur. “Mijn buurman bakte deze lekkernij, dus ik dacht: ’dat kan ik ook’. Mijn interesse in bakken groeide en ik begon ermee te experimenteren. Ook volgde ik een cursus in worstenbroodjes bakken. Dus dacht ik op een gegeven moment: ’ik doe gewoon mee met een wedstijd’. Het gaat vooral om het worstje. Met het deeg kun je niet zoveel fout doen.”
Bakken als hobby
Inmiddels heeft Gerrit zijn bakkunsten verbreed richting brood, broodjes en Limburgse vlaai. Voor het laatste liet hij zich speciaal in Limburg bijscholen. “Ik bak alleen maar in kleine hoeveelheden voor familie, buren en vrienden. Vroeger kregen de vrouwen vaak een bos bloemen, dat worden dan nu worstenbroodjes. Twee bevriende families werpen zich voor ons op als fijnproevers. Ik lever dan verschillende in stukjes gesneden en in plasticzakken verpakte worstenbroodjes aan en zij geven aan welke de lekkerste is.”
Niet alleen de familie is supertrots op hem, de buurt ook en dát is te zien aan de versierde voordeur. “Ik heb er gewoon mijn hobby van gemaakt en dat blijf ik kleinschalig met veel plezier doen.”