Even zag het er zondagmorgen wat mistig uit, maar toen de zon door het welkomdek brak en de mistflarden verdreef, zag de wereld er heerlijk uit. Wel bleef het fris, maar dat mocht de pret niet drukken. Het ontlokte Prins Jeroen d’n Urste van het Goei Klompengat bij de overhandiging van de sleutel op het Wilhelminaplein de opmerking: “Hebben jullie ooit een prins carnaval gezien met een zonnebril op. Dit is toch genieten, echt waar. Deze dag is een hoogtepunt, alles zit mee en iedereen heeft er zin in.” Op het Dorpsplein zorgde het mooie weer mede voor een recorddrukte, het plein was overvol.
Door Theo Louwers Alle foto's zijn gemaakt door Marijke Vermeulen
Locoburgemeester Rik Dijkhoff was zondagmiddag naar het Wilhelminaplein gekomen om Prins Jeroen de sleutel te overhandigen van het Klompengat. “Zorg goed voor alle Klompengatters en Klompegatterinnen. Amuseer jullie. Ik wens jullie veel leut toe en graag tot woensdag. Dan ontvangen de sleutel graag weer terug”, sprak Dijkhoff de prins en de belangstellenden op het Wilhelminaplein toe.
Opvallend was het grote aantal carnavalsvierders dat op de ceremonie was afgekomen. Veel bezoekers waren lid van de carnavalsverenigingen die aan de optocht wilden deelnemen. Bijzonder was ook de wijze waarop de carnavallers gekleed waren. Meer en meer zie je dat de kleuren van het Klompengatse carnaval, rood, geel en zwart, worden gekozen bij de keuze van de kleding die wordt gedragen.
Ontbijt
Al vroeg in de morgen konden liefhebbers op het Wilhelminaplein gebruik maken van het carnavalsontbijt, dat werd gesponsord door de Bestse horeca. Daarna stelden individuelen, groepen en wagens zich op het plein op om beoordeeld te worden door de jury. Zowat elke grote wagen was uitgerust met een muziekinstallatie. Daar werd fanatiek gebruik van gemaakt door de volumeknop ver open te zetten. De kakafonie leidde ertoe dat een jeugdige carnavalsfan opmerkte: “Brr, het is harde muziek en allemaal door elkaar.”
Optocht
De deelnemers aan de optocht sloten voor de uitmonstering van hun act in veel creaties aan bij lokale onderwerpen. Zo verbeeldde de groep de Boomgaard op ludieke wijze de acties die worden gehouden om te voorkomen dat er heel veel en hoge appartementen worden gebouwd op de plek van het voormalige Abab-kantoor. Carnavalsvereniging De Spaanders koos de klomp als onderwerp en carnavalsvereniging We zen ’t toverde een complete goochelshow uit de hoge hoed. De groep werd dan ook de terechte winnaar van bij de categorie grote wagens.
De keuze voor de thema’s, door groepen en individuelen, zorgde ervoor dat de optocht van goede kwaliteit was.
Route
De route van de optocht, die overal veel volk op de been bracht, leidde door de verschillende wijken van Best. In het Wilhelminadorp stonden veel kijkers langs de Koningin Julianaweg en in Naastenbest stonden nogal wat statafels op de stoep en genoten de in carnavalskledij gestoken groepen van het mooie weer en waren ze in feestelijke afwachting van wat er voorbij zou komen.
Bij de rotonde Oirschotseweg/Prins Bernhardlaan brachten de leden van De Dweilers, een groep die al sinds mensenheugenis aan de optocht meedoet, ter nagedachtenis een serenade aan het onlangs overleden oudste lid Ricky van Gijsel (1933). Familieleden stonden aan de rotonde om de serenade in ontvangst te nemen.
Boerenbruiloft
De Boerenbruiloft was dit jaar terug. Zaterdag werd de bruiloft gehouden in de tent op het Dorpsplein. In aanwezigheid van veel carnavalsverenigingen werden en belangstellenden werden Hannes en Sientje in de onecht verbonden nadat alle jeugdige en volwassen hoogwaardigheidsbekleders en getuigen de tent binnen waren gemarcheerd onder de klanken van de Hofkapel. Het was de veertigste editie van de Boerenbruiloft.
Animator Theo Scheepens presenteerde het geheel. Hij noemde de Boerenbruiloft het feest van de liefde. “Het feest is na negen jaar weer onderdeel van carnaval. In 1977 werd de eerste Boerenbruiloft gehouden.”
De Boerenbruiloft werd een kleurrijk en spontaan evenement in een goed bevolkte tent.
Uitslag
Jeugdgroep De Oerknallers won de aanmoedigingsprijs
Individuelen: 1. Mieke Steenmets: High tea; 2. Marijhe van Aarle: Zonnepanelen; 3. Saskia Bijsterveld: Wa denkte gij nou.
Kleine loopgroepen: 1. De Skunsmarsjeerders: We puzzelen ons stuk; 2. Aouw Sjogaarde: De besse winkie vol liefde; 3. Circus Jongleers: Circus in de stoet.
Grote Loopgroepen: 1. De Gebroke Virre: Zonder plee doen wij niet mee; 2. De Feestlifters: hoogbouw; 3. Nog-1-1-tje dan: Gin confetti.
Kleine wagens: 1. De Lichtpuntjes: Wat vliegt de tijd; 2. De Dweilers: Klompengat.
Grote wagens: 1. We zen ‘t: We toveren dit jaar alles uit de hoge hoed; 2. Buurtvereniging Aarle: Aorzel al 60 jaar een begrip; 3. De Tuuters: Met de boot.
Horecaprijs loopgroepen: de party queens met zonnepanelen.
Horecaprijs wagens: We zen ‘t.
Publieksprijs: De Lichtpuntjes.
Pechprijs: Nicole Scheepers van de Aouw Sjoogarde.