Afgelopen weekend vond de derde editie plaats van het WW2 Winter Event bij Bevrijdende Vleugels. Waar normaal lekker weer en smakelijke hapjes de trekkers zijn, stonden juist de erbarmelijke omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de schaarste van voedsel centraal.
Tijdens een uitgestippelde route belandden jong en oud steeds in nieuwe levensechte diorama’s waar zij live mee konden kijken hoe geallieerden uit meerdere landen deze barre tijden doorkwamen.
Ook de Duitse bezetter werd uitgebeeld, wat indrukwekkende voorstellingen gaf, mede door de imposante Duitse tank die over het terrein reed.
Binnen in het museum vonden de bezoekers de nagebootste gaarkeuken. Daar konden ze echt proeven hoe bepaalde gerechten gemaakt werden en smaakten in tijden van schaarste. Ondanks zijn opvallende naam, en het feit dat er bar weinig ingrediënten inzaten, was de ’crisiscake’ een echte hardloper. Ook werden er eetbare bloembollen verkocht en konden de mensen terecht voor een typisch oorlogsmaaltje: Rats Kuch en bonen.
Meer dan 1500 bezoekers bezochten het ijskoude living history event, waardoor ook deze derde editie een succes was én een bijzondere afsluiter van de kerstvakantie voor veel gezinnen uit Best.
Alle foto’s zijn gemaakt door Marijke Vermeulen.