De 61-jarige Marty van der Staak is docent Nederlands en muziek op het Kempencollege in Oirschot. In zijn ‘tweede leven’ speelt muziek een centrale rol. Marty is een fundamenteel begrip in de Nederlandse muziekwereld geworden. Wie kent hem niet, de componist, producent en dirigent van allerlei soorten muziek, daarnaast arrangeur en repetitor van veel theaterstukken? Naast het zelf bezig zijn met muziek is één van de highlights uit zijn carrière de ontmoeting met de Amerikaanse singer-songwriter James Taylor, eind jaren 80.
Door Lydia Notz
Toen Marty in 1983 geslaagd was voor zijn PABO-opleiding, was het niet gemakkelijk om in de onderwijssector aan werk te komen. Gedurende 1,5 jaar viel Marty in op diverse scholen, daar waar behoefte was. Gedurende 2 jaar werkte hij vervolgens bij muziekwinkel Van Leest in Eindhoven. Hier was je de hele dag omgeven door muziek. Anders dan nu kon in de internet-vrije periode van destijds niet 24/7 alle muziek gestreamd worden. Het was daarom ook een echte belevenis om je LP’s en cd’s nog fysiek in de winkel te luisteren en vervolgens als trotste eigenaar van een nieuwe geluidsdrager naar buiten te stappen. Een bijkomend voordeel was dat werknemers van Van Leest ook regelmatig via kaartjes die de winkel ontving muziekpresentaties konden bijwonen.
Artiesten zelf waren voor hun succes afhankelijk van het aantal keren dat dj’s hun muziek draaiden of van optredens.
Marty werd later, toen hij al niet meer werkzaam was in de winkel, via hetzelfde kanaal uitgenodigd om een concert van zijn idool James Taylor in Carré Amsterdam bij te wonen. James Taylor, een van ‘s werelds bekendste singer-songwriters, scoorde in 1971 met het nummer ‘You’ve got a friend’ (geschreven door Carole King) zijn grootste hit. Later volgden er meer, waarvan diverse bekroond met een Grammy Award.
’Heel bijzonder om je idool te ontmoeten’
Na een geweldig concert werden Marty en zijn collega’s naar de artiestenfoyer geleid waar zij ongeveer driekwartier met veel voorvreugde zaten te wachten op de ontmoeting met hun grote idool. De wachttijd werd ruimschoots beloond met de binnenkomst van James Taylor, een lange, gedistingeerde en bescheiden man die uitgebreid de tijd nam om hun namen goed te verstaan en vervolgens uit te spreken. “Het werd een prettige en rustige ontmoeting waarin alle vragen aan de Amerikaanse artiest gesteld konden worden, met uiteraard als centraal thema: de muziek”, aldus Marty. “Het was ook heel bijzonder om je idool op deze manier te ontmoeten en met hem te kunnen spreken”.
Foto’s mochten er ook gemaakt worden. De bijzondere ontmoeting duurde ongeveer een half uur, maar Marty’s ogen glanzen als hij de foto laat zien waarmee hij zijn herinnering aan dat moment kan koesteren. Marty heeft in zijn loopbaan meer bekende artiesten langs deze weg ontmoet, waaronder de bekende producer en muzikant Alan Parsons (van The Alan Parson’s Project). Helaas bestaan hier geen foto’s van.