Hoe bijzonder is het om samen met je kind in een toneelstuk te spelen? Er zijn meerdere ouders met kinderen, partners en vrienden die in 16 Dagen Aarle samen repeteren om een mooie voorstelling te maken. Renée van de Corput-Ibes repeteert samen met haar dochter Suus. Nog meer bijzonder is het dat de zus (en dus de tante van Suus) Eefje ook meespeelt. En dan figureert Eefjes’ zoon Giel ook nog eens! Vier talenten uit één familie dus.

“Ik speel mevrouw Jansen, de boerin van een boerderij in Aarle waar heel veel evacuees worden opgevangen. Ik ben in het stuk getrouwd met Bertus, mijn man. Ik heb drie kinderen, Harrieke, ons Trees en ons Rietje.” Suus speelt (helaas) niet één van die kinderen. “Ik vind het jammer dat ze niet mijn dochter is in het stuk, maar ergens is dat misschien ook wel goed”.

Dat Suus haar eigen ding kan doen is maar goed ook, want de grote rol van vrouw Jansen vergt genoeg aandacht. Ze is de spil van de boerderij. “Ik probeer alles zo goed mogelijk in goede banen te leiden. Mijn man is een grote optimist en hij denkt dat alles wel goedkomt. Ik zie wat meer beren op de weg, maar uiteindelijk stem ik ermee in om nóg meer evacuees en vluchtelingen onder te brengen. In eerste instantie is ze sceptisch, maar uiteindelijk zet ze zich voor de volle 100% in. Ze maakt zich soms vreselijk zorgen, bijvoorbeeld wanneer er geschoten wordt in de wei en haar zoon tussen de koeien is gesprongen, maar uiteindelijk staat ze haar vrouwtje wel.”

De hobby van Renée is nu omringd met familie. “Dat is heel bijzonder en leuk om te zien. Het is ook zo leuk dat Suus er zo’n affiniteit mee heeft. Ze doet het met veel plezier. Het is wel een dingetje van ons samen nu.” Dat is gezellig, maar niet altijd handig. Zeker niet als je de pientere Suus meeneemt, die álles hoort en ziet.

Naast plezier in het toneelspelen, is het ook belangrijk om dit toneelstuk op te voeren. De familie vertolkt samen met alle andere spelers en het koor een stukje belangrijke geschiedenis van Best. “Het is gebaseerd op waargebeurde verhalen en dagboeken. Ik denk dat de oorlogstijd iets is dat we nooit mogen vergeten. Het stuk gaat over naastenliefde. Als je ziet wat zo’n boer en boerin deelden… En zij waren niet alleen. Er waren nog meer boerderijen die evacuees opvingen. Zou dat nog steeds zo zijn als er iemand aanklopt? Zou je zeggen, kom maar in mijn huis slapen en eet mijn brood maar op en drink mijn melk? Zorgen we nog voor elkaar? Dat vraag ik me soms af. En dat is waarom we dit aan de komende generaties moeten blijven vertellen.”

Niet alleen Renée, Suus, Eefje en Giel zetten zich hard in om deze boodschap door te geven. Er zijn tal van spelers, leden van het koor en vrijwilligers die de geschiedenis van Best tot leven laten komen. 16 dagen Aarle wordt gespeeld op 20 t/m 22 en 27 t/m 29 september in het Joe Mann Natuurtheater. Meer informatie en kaartjes kunt u vinden op www.onseygenlandt.nl.