Aan de rand van Best, midden in de natuur, is CampusVitaal een dagopvang voor mensen met een tijdelijke of permanente afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Gedurende vijf dagen kunnen deelnemers hier in een beschermde en kleinschalige omgeving, met groeps- of een-op-een begeleiding, een bijdrage leveren aan het arbeidsproces. Met prachtige producten en blije deelnemers als resultaat. Petra Bakker, medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Vrienden Campus Vitaal, geeft een kijkje achter de schermen.
Door Lydia Notz
“De Stichting CampusVitaal is in januari 2018 opgericht”, laat Petra weten. “CampusVitaal biedt plek aan een 20-tal deelnemers. Door de twaalf vrijwilligers wordt liefdevolle begeleiding met veel aandacht geboden aan de 5 tot 6 deelnemers per dag die werkzaam zijn in de ateliers en de belevingstuin.”
Van regionaal gekapt populierenhout worden in het houtatelier milieuvriendelijke meubels, spelgoed, tuinartikelen, keukengerei en decoratieartikelen vervaardigd. Ook de speelhoeken in de Bestse bieb zijn een product van CampusVitaal. In het koffieatelier worden de uit Brazilië afkomstige en in Deventer ambachtelijk gebrande koffiebonen gewogen en verpakt. De deelnemers krijgen in het creatieve artelier de mogelijkheid om hun creativiteit te (her)ontdekken door bijvoorbeeld te schilderen, producten te decoreren of te voorzien van een mozaïek. In de belevings- en moestuin worden biologische planten, bloemen, groenten en fruit verbouwd. De tuin is versierd met prachtige zelfgemaakte insectenhotels en vogelhuisjes.
Na een burn-out en een langdurige ziekteperiode startte Petra in september 2019 haar re-integratietraject bij de Campus, als deelnemer en gedeeltelijke begeleider. “Het gaf me in die periode rust en voldoening dat er een plek was, waar ik onder de mensen kon zijn en iets kon betekenen, zonder te moeten presteren. Later werd ik zelf vrijwilliger. Zo kon ik iets terugdoen voor de organisatie en dat geeft mij veel voldoening.”
Inmiddels is CampusVitaal in Best en omgeving steeds beter bekend bij organisaties, ondernemers en particulieren. “Wij maken producten op bestelling, maar wel met respect voor het tempo van de deelnemers. Al onze vrijwilligers en bestuurders werken onbezoldigd. Wij maken geen winst, maar wij hebben wel inkomsten nodig om te kunnen investeren in materialen en de aanschaf van nieuwe machines.”
Deze inkomsten zijn afkomstig uit de Stichting Vrienden Campus Vitaal. “Na mijn terugkeer in het reguliere arbeidsproces was ik in 2022 medeoprichter van de Stichting Vrienden Campus Vitaal. Sindsdien ben ik actief als bestuursvoorzitter. Onze ‘vrienden’ zijn partners en geldschieters die het voortbestaan van de Campus en de instandhouding van een mooie werkomgeving mogelijk maken. Op deze manier leveren zij een bijdrage aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en de social return”, aldus Petra.
Nieuwsgierig geworden? Kom dan op zaterdag 21 september aanstaande naar de Open Dag of kijk op de website van CampusVitaal. Je bent welkom als vrijwilliger en als deelnemer.