Toen de woningbouw in het Wilhelminadorp goed op gang kwam, is besloten om een aantal straten te vernoemen naar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Niet zo heel vreemd, want destijds, vlak na de oorlog, leefde die herinnering aan de vreselijke dagen van de bezetting nog zeer sterk. Vanwege het 75-jarige bestaan van het Wilhelminadorp publiceert Groeiend Best daarom een serie verhalen die de verzetshelden toelicht naar wie die straten zijn vernoemd. Ze zijn geschreven door Adrie Brands en eerder al gepubliceerd in het blad van de erfgoedvereniging ‘Dye van Best’. Vandaag deel 14: De Pater R.D. Kloegstraat.

Reinier David Kloeg werd geboren in 1908 en woonde in Rotterdam. In 1933 trad hij in het klooster en volgde de priesteropleiding in België. Met de Benedictijnse kloostergemeenschap vertrok hij naar Zuid-Frankrijk. Na het bombardement van Rotterdam, keerde hij, tegen de zin van zijn abt, terug naar Nederland. Door het meningsverschil met zijn abt verliet hij het Benedictijner klooster en trad in bij de Trappisten in Achel. Hier blijft hij echter ook maar kort. De abt van de Trappisten was bang voor de gevolgen van het illegaal werk dat hij hier deed, daarom verliet hij ook dit klooster.

Verzetsgroep

Samen met de Deilse burgemeester, Willem Kolff en Johannes Wannee, richtte hij de verzetsgroep, ‘Luctor et Emergo’ op. Deze hield zich bezig met spionage en het doorsluizen van neergeschoten vliegers, Engelandvaarders en Joden. Hij was een leidinggevend, inspirerend en initiatiefrijk persoon, een steun en toeverlaat voor veel medeverzetslieden.

Doorgeslagen

Eind april 1943 werd pater Kloeg door de Duitsers opgepakt. Waarschijnlijk doordat een, in 1942 opgepakte koerier uit het verzet, onder druk van de Duitsers was doorgeslagen en namen uit zijn verzetsgroep genoemd had. Pater Kloeg, nam alle beschuldigingen tegen hem uitgebracht, op zich en redde daarmee waarschijnlijk het leven van zijn naaste medewerker. Hij werd opgesloten in Scheveningen en later in Utrecht. Op 15 februari 1944 om 7.00 uur in de morgen werd hij in fort De Bilt doodgeschoten.

Netwerk opbouwen

Het is opvallend hoeveel priesters uit het zuiden in het verzet zaten. Door hun functie kwamen zij bij veel mensen in huis en wisten wat hier speelde. Zo konden zij gemakkelijk een netwerk opbouwen, noodzakelijk voor het verzetswerk. Het is duidelijk dat dit werk de nodige spanning met de kerkleiding opleverde. Angst voor represailles, maar ook verschil in opvatting ten aanzien van verzet en het soms nodige geweld speelden vaak een grote rol in de steun die al dan niet door de officiële kerk gegeven werd. Een bisschop merkte eens op dat Kloeg beter kon omgaan met een revolver dan met een rozenkrans. Hoeveel moeite pater Kloeg heeft gehad om te kiezen voor het verzet is niet bekend. Wel is duidelijk uit zijn daden dat die keuze, na de inval van de Duitsers in Nederland, snel gemaakt was en dat hij, eenmaal die keuze gemaakt, er volledig en met volle overtuiging voor ging.

Na de oorlog is pater Kloeg geëerd met het Bronzen Kruis en is er in Best en in Hoogvliet een straat naar hem genoemd.