Afgelopen zaterdag organiseerde de groep van ’Wilhelmindorp 75 jaar’ in samenwerking met LEVBest, GGzE de Boei en bewoners uit en van buiten het Wilhelminadorp in Buurthuis Kadans een multiculturele markt. Het middagprogramma met haar vele bezoekers was een mooie afspiegeling van de inmiddels 75 jaar bestaande diversiteit aan nationaliteiten en culturen op deze plek. Buurthuis Kadans beleefde een kleurrijke middag vol muziek, dans, creativiteit, overheerlijk eten uit diverse landen en sociale verbinding.

Door Lydia Notz

Om 13.00 uur opende Kadans haar poorten voor de bezoekers die zich gedurende de middag konden onderdompelen in de verscheidenheid van culturen. Voor kinderen waren actieve spelletjes, kleuren, schminken en het laten maken van Henna-tattoos georganiseerd.

Het Bestse Barbershopkoor Best Voices bracht, geheel in hun repertoire, een mooi vierstemmig concert ten gehore.

Om 14.30 uur werd de Multiculturele Markt officieel geopend door Ton van Erp, voorzitter van de Erfgoedvereniging Dye van Best. In zijn speech benadrukte Ton het multiculturele karakter van het Wilhelminadorp en hij dook in de geschiedenis: “Het Wilhelminadorp is de eerste naoorlogse uitbreidingswijk voor Best. Zij ontstond ter vervanging van de vele huizen die in de Tweede Wereldoorlog verwoest zijn. Ook waren huizen nodig voor de vele werknemers van Bata en Tricot Best. De wijk werd een echte arbeiderswijk en zij zorgde voor de aansluiting tussen Batadorp aan de andere kant van het kanaal en het centrum van Best. Veel inwoners kwamen in het begin van Goeree-Overflakkee, vervolgens uit voormalig Nederlands-Indië en werden later gevolgd door gastarbeiders uit Griekenland, Spanje en Turkije. Inmiddels zijn daarnaast veel andere nationaliteiten woonachtig op deze plek.”

Ton vervolgt: “De diversiteit aan mensen met een andere culturele achtergrond verliep grotendeels soepel in het Wilhelminadorp. Het is een hechte gemeenschap waarin iedereen volop kansen krijgt.”

Onthulling schilderij

Als hoogtepunt kondigde Ton de onthulling van een nieuw kunstwerk aan. “De Stichting Wilhelminadorp 75 jaar heeft contact gezocht met de Afghaanse kunstenaar Shafiq Omar Kakar die gespecialiseerd is in symbolisch realisme. De in Wilhelminadorp woonachtige kunstenaar werkt al jaren voor het Van Abbemuseum in Eindhoven. Zijn kunstwerk zal een plek krijgen binnen Kadans.”

Na de gezamenlijke onthulling van het schilderij door Ton en Shafiq, gaf Shafiq een toelichting: ”Op het schilderij zijn acht inwoners uit het Wilhelminadorp met een verschillende achtergrond vereeuwigd die een belangrijke bijdrage aan deze wijk hebben geleverd. Het schilderij staat ook symbool voor de multiculturele samenstelling en is een eerbetoon aan de diversiteit in de wijk”.

Later in de middag konden de bezoekers in een overvolle zaal genieten een modeshow door Sunnyside Creatieve Stichting met modellen uit tien verschillende landen. De stichting geeft naailessen aan Nederlandse en buitenlandse vrouwen uit Best en omgeving. Ook worden er knutsellessen gegeven aan een groep kinderen uit verschillende culturen. De kunstzinnig aangelegden konden tijdens de workshop aquarelleren prachtige schilderijen tot stand brengen.

Jos en Irene, beiden buurtcoaches van LEVBest in Wilhelminadorp, die samen met Laura en Sietske het initiatief voor de markt namen, zijn dik tevreden. “Wij hebben als organisatoren niet op zo’n hoge opkomst gerekend. De verbinding tussen de culturen en tussen jong en oud is met deze kleurrijke en gezellige middag goed geslaagd.”

De foto’s zijn gemaakt door Marijke Vermeulen.