Het complex van atletiekvereniging Generaal Michaëlis was afgelopen vrijdag het decor van de sponsorloop ten bate van het Schots Monument. Bij de viering van de 80-jarige herdenking van de bevrijding van Best, in oktober, worden er plaquettes onthuld die de namen aangeven van de Schotse strijders die hun leven hebben gegeven voor Best. Druk was het vrijdag niet, maar alles bij elkaar werd toch een mooi bedrag opgehaald om de realisatie van de plaquettes te financieren. Er werd een bedrag van ongeveer 7.000 euro bij elkaar gebracht.

Door Theo Louwers

Verzekeringsmaatschappij NH1816 en de lokale partner Thuis in Verzekeringen van Bestenaar Bob van Kempen namen de kosten van de organisatie op zich. “Wij steunen vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid veel lokale evenementen met een goed doel”, sprak Erwin Kruizinga van NH1816. “Dit is een van onze speerpunten: stichtingen helpen die veel impact hebben in de kern van een dorp. Daarbij kijken wij eerst gericht naar een lokale intermediair, die overzicht heeft over wat er lokaal speelt.”

Bob van Kempen van Thuis in Verzekeringen vond het jammer dat de sponsorloop niet meer respons opleverde. “We hebben er op allerlei manieren veel aan gedaan om enthousiasme los weken. Flyers, nieuwsbrieven, social media en klanten activeren en posters langs de wegen, maar de belangstelling valt toch wat tegen.”

De verzekeringsmaatschappij nam niet alleen de organisatiekosten op zich, maar overhandigde het comité, dat zich sterk maakt voor de realisatie van de plaquettes, een cheque van 3.500 euro.

Bas van Hoof van de Bestse veteranenvereniging gaf ook een bijdrage. “Wij zijn pas een maand in bedrijf”, sprak hij. “We zijn dus nog heel pril. We konden dit echter niet zomaar voorbij laten gaan. De uitbreiding van het Schots Gedenkteken heeft onze oprechte aandacht, waardering en respect.”

De Bestse veteranen schonken een bedrag van 150 euro.

Jeugd

Na de inschrijving en een warming-up startten rond 16.15 uur de allerkleinsten voor een aantal rondes over de baan van de atletiekvereniging. Gelukkig werkte het weer goed mee. Het drukkende gevoel van een dag eerder was verdwenen en lopen ging daardoor redelijk goed.

De meeste lopers gingen fanatiek van start, maar halverwege de baan zakte bij de meeste jonge lopers toch het tempo. Sommigen bleven het volhouden. De vijfjarige Simeon liet zich door niets of niemand tegenhouden. Hij liep maar liefst zeven ronden, terwijl een doedelzakspeler voor passende klanken zorgde.

“Mijn vrouw komt uit Groot-Brittannië”, vertelde de vader van Simeon. “Toen onze kinderen vertelden dat ze meededen aan een sponsorloop voor het Schots Gedenkteken kwamen de sponsorbijdragen van de familie los. Ook mijn dochters Lea en Olivia hebben zeven rondes gelopen. Bij elkaar dus een flink bedrag.”

Simeon, die al lopende net als zijn zussen regelmatig van fris water werd voorzien door zijn vader, vond het leuk om te lopen. “Maar nu ben ik wel moe”, gaf hij aan.

Senior

Een andere opvallende deelnemer aan de sponsorloop was de 94-jarige Bram Flierman. “Mijn motto is: Blijven bewegen en het bijhouden.” Hij wandelde in een flink tempo over de atletiekbanen. In zijn laatste ronde legde hij toch nog een sprintje op het parcours. Ook zijn bijdrage aan het Schots Gedenkteken werd hogelijk gewaardeerd.

De foto’s zijn gemaakt door Marijke Vermeulen.