Door evr


Lezen, het schijnt toch ietwat uit de mode te zijn. Tegenwoordig moet je podcasts luisteren. Ben trouwens blij dat al die podcasts geen boeken zijn geworden (behalve dan misschien voor onze drukkerij) want daar zit ook een hoop bagger tussen hoor. Bovendien denk ik dat er best veel van de podcastvullers zijn die niet eens kunnen schrijven. Zij willen veel volgers, want dat levert geld op.

Behoor je echter tot de categorie oud, dan lees je nog wel eens een boek. Lang kwam ik er alleen op vakantie aan toe, maar tegenwoordig lukt het me ook op mijn vrije dag. Moet ik wel alle apparatuur op ‘stil’ zetten, maar het lukt.

Maar goed, wil je boeken in je koffer stoppen als je op vakantie gaat? Eerst de techniek. Ga je vliegend dan moet je dus geen boeken meenemen, wel een e-reader. De boeken die je daar op zet, zijn niet alleen stukken goedkoper, maar met dat ding kun je ook in het donker lezen, want er zit een lichtje in. Heb je geen grote auto dan is dat ding ook stukken handiger.

Gelukkig heb ik een grote auto en ik zou mijn halve boekenkast mee kunnen nemen. Want uiteindelijk gaat er niks boven een echt boek, drukwerk. Dat ruik je, papier voelt steeds anders en je kunt het gerust ergens laten slingeren want er zijn nog maar heel weinig boekenlezers.

Zelf neem ik voor een week of twee altijd wel vier boeken mee: een biografie, een serieuze roman, een geschiedenisboek en een boek om lekker te lachen. Meer tijd wil ik zeker niet kwijt zijn, je bent tenslotte niet voor niks thuis weg. Maar die afwisseling vind ik lekker. Een enkele keer gebeurde het wel dat ik ze alle vier tegelijk onder handen had, maar dat lukt op de een of andere manier niet meer zo goed.

De laatste keer nam ik de biografie van Jacques Brel, ‘Helden’ van Stephen Fry, ‘Het verdriet van België’ van Hugo Claus en ‘Averechts’ van Komrij mee. Een paar Asterixen (heb ze geloof ik allemaal) completeren de vakantieletters. Want al heb ik die boeken al zestien keer gelezen, elke keer ontdek ik er wat nieuws in. Bovendien doen zij de geschiedenis ook nog eer aan.

Veel mensen houden ook van thrillers, van die lekkere dikke pillen. Heerlijk als dat je genre is. Lekker op je luie stoel bij de tent, caravan, aan de rand van het zwembad bij je hotel of op het strand. Gewoon thuis blijven kan natuurlijk ook, maar dan moet je elke dag een boek lezen en je tuin niet uit komen, anders denk je toch nog steeds aan je werk of aan klusjes die gedaan moeten worden.

Lezen is lekker hoor mensen. Een leuk of spannend boek zorgt ervoor dat je hoofd op vakantie is. Vergeet ze dus niet mee te nemen.

evr