Het Kleuterplein bij De Heydonck werd op woensdagmiddag 12 juni omgetoverd tot één groot feestplein bij de bijeenkomst van Moeders Informeren Moeders (MIM), georganiseerd door Humanitas. Moeders uit allerlei culturen kwamen hier bij elkaar om elkaar te ontmoeten en informatie te delen. Hun kinderen werden vermaakt met een scala aan leuke activiteiten waarbij schminken, spelletjes, dansen en knutselen niet mochten ontbreken. Onder het genot van heerlijke hapjes uit verschillende culturen genoten zij van het gezellige samenzijn.

Door Lydia Notz

MIM is een landelijk project waarbij Humanitas Eindhoven aangesloten is. Humanitas Eindhoven heeft verschillende projecten in en rondom Eindhoven. Eén van de projecten is het MIM-project in Best. Tijen Celik is de MIM-coördinator vanuit Humanitas. Zij leidt het project met behulp van verschillende vrijwilligers, zoals Nicole de Groot.

Nicole vertelt: ”De vrijwilligers willen graag andere moeders helpen bij het moederschap. Het verbinden van de moeders in Best staat voorop. We vinden het belangrijk dat moeders een sociaal netwerk hebben, andere moeders uit Best kennen en kunnen praten over hun gezamenlijk goed: het moederschap. Daarnaast willen we speciaal met deze bijeenkomst de moeders ontlasten door hun kinderen een leuke middag te geven. We openen de middag met de dans van koningsdag. Daarna gaan de kinderen met een stempelkaart langs de activiteiten terwijl de moeders een hapje kunnen eten en samen kunnen praten en ontspannen.”

Een nieuwe moeder wordt aan een ervaren moeder gekoppeld. Zo kan de ervaren moeder de beginnende moeder ondersteunen en op weg helpen. De ontmoetingen vinden ongeveer eens per maand plaats. Gedeeld worden kleine praktische dingen maar ook hoe men de weg vindt naar diverse instanties als het consultatiebureau of vluchtelingenwerk. Door het één-op-één contact kan de moeder haar vragen kwijt bij een ervaringsdeskundige zoals Joyce. Zij is sinds vorig jaar eveneens vrijwilliger: ”Ik werd bij een bijeenkomst enthousiast gemaakt om te helpen. Nu ben ik gekoppeld aan een Syrische moeder. Wij spreken veel Nederlands met elkaar en ik vertel haar veel over onze Nederlandse cultuur. Dit helpt haar om hier beter te aarden en het geeft mij voldoening dat ik haar kan helpen bij de integratie.”

MIM Best is dit jaar begonnen met themabijeenkomsten en staat in goed contact met diverse instanties. Informatie over hun activiteiten zijn terug te vinden op openbare plekken zoals in de supermarkt of pleinbest.nl. Behalve het bestaande contact bij basisschool De Heydonck, wil de organisatie haar aandachtsgebied graag verder verspreiden over alle basisscholen in Best.

De organisatie is flink aan het groeien. Veel moeders willen in contact komen met andere moeders. Voor een goed één-op-één contact is MIM op zoek naar beginnende en ervaren moeders die vrijwilliger willen worden. Voel jij je aangesproken? Stuur dan een mail naar t.celik@humanitas.nl of bel/app naar 06-13651830.