Best is sinds afgelopen zondag 26 mei weer een beetje ‘hartveiliger’. Hoofdbeheerder Marijn van Breugel installeerde die datum de vijftigste AED van Stichting Hartslag Best. Dit werd mogelijk gemaakt door de bewoners van het woonhuis aan de Vincent van Goghstraat 5 die hiervoor de gevel van hun huis beschikbaar stelden.

Wanneer via 112 een hartstilstand wordt gemeld in deze buurt, dan worden de bij HartslagNu geregistreerde burgerhulpverleners in die omgeving opgeroepen. De helft daarvan wordt gevraagd om zo snel mogelijk naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie door hartmassage en mond-op mondbeademing. De andere helft van de hulpverleners wordt geïnstrueerd om de dichtstbijzijnde AED te halen en – via routebeschrijving op de app- zo snel mogelijk het slachtoffer te bereiken en de AED aan te sluiten. Met deze 50 ste AED is nu ook in het gebied rond de Vincent van Goghstraat een AED dag en nacht inzetbaar voor reanimatie. (Let op: op station Best hangt binnen weliswaar een AED, maar deze valt niet onder beheer van Stichting Hartslag Best. Ook is deze alleen met een pasje via de poortjes bereikbaar, wat kostbaar tijdsverlies oplevert).

Paraat dankzij vrijwilligers

Om er zeker van te zijn dat een geïnstalleerde AED goed functioneert, moet regelmatig worden gecontroleerd of de batterijen en elektrodes nog binnen de houdbaarheidstermijn vallen. Ook is het belangrijk dat alle andere benodigdheden altijd beschikbaar zijn, zoals een schaar (om indien nodig kleding weg te knippen), een scheermesje, handschoenen en een beschermend gezichtsmasker. Hiervoor zetten 10 Bestenaren zich als vrijwilliger in om deze AED’s constant up to date te houden. Zij controleren maandelijks alle AED’s die onder hun beheer vallen, zomer én winter. Daarnaast krijgt een beheerder een seintje, zodra een AED is opgeroepen via het systeem van HartslagNu, om deze zo snel mogelijk te controleren en indien nodig onderdelen te vervangen. Het is van groot belang dat alleen díe AED’s worden opgehaald, die via HartslagNu zijn opgeroepen. Niet alleen zijn deze AED’s altijd dichtbij het slachtoffer, maar ook omdat alleen dan kan worden geborgd dat de AED’s inzetbaar blijven.

Beheerders AED’s voortaan herkenbaar

Sinds kort dragen alle tien beheerders een herkenbaar geel hesje. Zie je iemand in dit hesje bezig met een AED, dan weet je dat dit een beheerder is die ervoor zorgt dat de betreffende AED paraat blijft om ingezet te kunnen worden. Wil je weten waar in jouw buurt een AED van Stichting Hartslag Best hangt? Kijk dan even op de website www.hartslagbest.nl, daar vind je alle adressen waar een AED hangt.

Goed kunnen reanimeren? Volg (weer) een cursus!

Een AED in de buurt kan bij een hartstilstand het verschil maken tussen leven en dood. Maar dan moeten er ook voldoende mensen zijn die kunnen reanimeren en een AED bedienen. daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk Bestenaren dit leren. Stichting Hartslag Best heeft nog plaatsen op de basiscursus van 12 of 24 juni en 3 juli. Heb je max ongeveer een jaar geleden nog een cursus gevolgd, haal dan je kennis en vooral je ervaring op tijdens een herhaalcursus. Hiervoor zijn nog plekken op 17 juni en 1 juli. (mocht hier geen plaats meer zijn, dan mag je ook de basiscursus nog een keer volgen). Sta niet met lege handen als iemand in jouw omgeving een hartstilstand krijgt maar gun jezelf dat je wéét wat je kunt doen, schrijf je in voor een cursus op www.hartslagbest.nl\. Meer weten? Bel gerust met Mien Droog (06 12 42 29 01) of Anja Geertsen (06 48 79 66 52).