Maarten en Pavli der Kinderen-Olša waren afgelopen woensdag 22 mei 60 jaar getrouwd en daar zijn zij trots op. Er zijn veel echtparen die dit getal niet halen, weten Pavli en Maarten maar al te goed vanuit hun eigen vriendenkring. Reden te meer meer om uitgebreid stil te staan bij zoveel geluk met elkaar.

Door Lydia Notz

Op een avond in 1959 ging Maarten samen met zijn vriendengroep van 5 jongens uit. Zij bezochten regelmatig de ‘club’: één van de twee garages achter de BioBest, de bioscoop van zijn oom Noud.

In zijn jeugd was hier de hangplek voor alle kinderen om heerlijk te spelen. Maar met inmiddels 15 jaar verschoven de interesses naar andere bezigheden. Zijn neef en vriend Lambert kondigde aan met een Tsjechisch meisje te willen komen, en hij zei er nog bij: “let op, zij is van mij”. In de met rode lichten versierde garagebox verscheen de vrouw van zijn leven: Pavli, het Tsjechische meisje. Het was voor beiden liefde op het eerste gezicht. Die avond dansten zij nog lang met elkaar. Dit was het startpunt van hun verkering. Lambert gaf zich aan zijn lot over en Maarten en hij zijn nog steeds goede vrienden.

Terwijl Maarten tegenover het spoor woonde, groeide Pavli in Batadorp op. Beiden rondden zij toen de HBS af. Pavli volgde nog aanvullende taalcursussen in het Nederlands, Frans, Duits en Engels en begon haar carrière als secretaresse bij Philips. Maarten voltooide eerst zijn dienstplicht.

Het jonge stel zag elkaar regelmatig. Daardoor dat Maarten een scooter had, werd de actieradius wat groter. Zij gingen er vaak op uit om bij mooi weer te zwemmen in het kanaal. Deze plek leende zich ook uitstekend om in de bosjes met elkaar te zoenen. Eén keer werden zij hierbij betrapt door een politieagent die vervolgens Pavli naar haar leeftijd vroeg. Het geluk wil dat Pavli twee jaar ouder is dan Maarten en niet meer minderjarig was, geen probleem dus.

In 1964 ging het jonge stel trouwen ‘omdat het moest’, wat toen betekende dat Pavli zwanger was. In die tijd werd het kerkelijk huwelijk in zo’n situatie in een andere gemeente voltrokken. Deze heugelijke gebeurtenis vond op 24 mei plaats in de witte kerk van Thorn, in een groot gezelschap. En in een crèmekleurig jurkje wel te verstaan, want als je zwanger was, was wit niet meer ‘rein’.

Pluk de dag

Daarna trok het bruidspaar in bij Pavli’s moeder. Zeven maanden later werd hun dochter Corinne als eerste van hun twee kinderen geboren. Terwijl oma op Corinne paste, werkte Pavli nog een poosje bij Philips. Maarten’s eerste baan was filiaalmanager bij Bata. Voor zijn werk verhuisde het tweetal naar Enschede, waar zij enkele jaren woonden. Later keerden zij weer terug naar Best en werkte Maarten onder andere nog bij de V&D en de ABN. Pavli was inmiddels gestopt met werken.

Volgens het huwelijkspaar was elke dag met elkaar een highlight. Het geheim van een goed huwelijk is dat je geen geheimen voor elkaar hebt en alles met elkaar deelt. Wat niet wil zeggen dat je elkaar geen ruimte geeft, want hobby’s hadden Maarten en Pavli ook. Zij tennisten en golfden met elkaar, en Pavli’s lust en leven lag bij het sporten. Daarom volgde zij op latere leeftijd nog een opleiding tot sportmasseuse.

Hun diamanten bruiloft vierden zij met alle (klein)kinderen aan de Moezel in Duitsland, waar het gezelschap 6 nachten verbleef en erg genoot van de tijd met elkaar. Hun levensmotto is dan ook: pluk de dag!

Pavli en Maarten in 1964.

Pavli en Maarten in 1964.