Het zag er afgelopen donderdagavond lange tijd dreigend uit. Gaat het regenen of niet? Menige bezoeker op het Dorpsplein hield zijn hart vast. Telefoontjes werden doorlopend geraadpleegd, maar de regen bleef gelukkig uit en de cabrio’s konden hun kappen open houden. Het verhoogde de feestvreugde aanzienlijk.

Door Theo Louwers

Traditioneel wordt het examenjaar van het Heerbeeck College afgesloten met het Gala. Een groots aangepakt feest in zalencentrum Prinsenhof waar de school alle eindexamenkandidaten ontvangt. De jonge vrouwen zijn bijna allemaal gekleed in passende galakleding. Lange en sjieke jurken met blote schouders, vaak met een hoge split en hoge hakken waarop het niet gemakkelijk lopen is. Uiteraard is er veel zorg besteed aan make-up en het kapsel.

De jonge mannen doen meestal niet voor hun vrouwelijke klasgenoten onder. Ze dragen een eigentijds pak, sommigen met een stropdas, maar wel sportschoenen in veel kleuren.

Het was ook dit jaar weer een prachtig en bont gezelschap dat voorbij kwam. Ouders, familieleden, broers en zusjes, velen waren gekomen om al die pracht en praal te aanschouwen en hun bewondering niet onder stoelen of banken te steken. “Je ziet er goed uit, jongen”, was een veel gehoorde uitspraak van vrienden.

De jonge vrouwen voelden naar mate de avond vorderde de koude lucht toenemen. De blote ruggen en schouders werden toegedekt of de warmte van een dichte auto werd opgezocht. Foto’s werden veel gemaakt om de happening voor het nageslacht vast te leggen.

Voertuigen

Veel oog was er voor de voertuigen, die de examenkandidaten hadden weten op te trommelen. De meer dan honderd auto’s trokken misschien nog wel de meeste aandacht. De variatie was enorm. Van fraaie oldtimers tot supervette sportauto’s, die meerdere tonnen kosten, van glanzende comfortabele bolides tot tik tok brommers, je kwam ogen tekort om alles goed te bekijken. Op de vraag wat hij het mooiste vond, antwoordde een negenjarige jongen: “De auto’s natuurlijk, daar kom ik voor.” Of hij oog had voor het vrouwelijk schoon, zei hij niet.

Bijzonder

Natuurlijk namen ook bijzondere voertuigen deel aan het defilé. Een grote DAF-vrachtwagen, reusachtige tractoren, een cabine van een helikopter op een aanhanger, een speedboot op een trailer, oude militaire voertuigen. Het talrijke publiek op het Dorpsplein, in de Hoofdstraat had veel waardering voor het defilé. Omstreeks 19.45 uur zette de stoet zich in beweging op weg naar Prinsenhof. Daar aangekomen werden eerst foto’s gemaakt en dan liepen de feestvierders over de rode loper naar het feestpaleis om daar samen te vieren dat ze hopelijk geslaagd zouden zijn. Dat werd een dag later bekendgemaakt.

Zie verderop in deze krant meer foto’s van het gala. Alle foto’s zijn gemaakt door Marijke Vermeulen.