De rijke Italiaanse keuken van Il Gusto

Long time ago als 17-jarige at ik voor het eerst een versgebakken pizza met een paar vriendinnetjes bij het toenmalige restaurant La Laterna in de Boterhoek, waar nu het nieuwe Il Gusto gevestigd is. Indertijd werden de pizza’s bereid in een authentieke hout gestookte oven, heden ten dage is dit nog steeds het geval bij Il Gusto! Niet alleen voor afhaalpizza’s uit de oven kun je hier terecht. Tegenwoordig ook voor heerlijke Italiaanse gerechten op niveau! Per oktober 2023 is Il Gusto overgenomen door de nog jonge maar zeer gastvrije Janneke van Dingenen. “Het was absoluut niet de bedoeling dat ik deze horecazaak zou gaan overnemen, maar het kwam gewoonweg op mijn pad. Heb er over nagedacht en met medewerking en steun van mijn ouders en zus heb ik de sprong in het diepe gewaagd!” Bij aankomst tref ik een totaal nieuw buitenterras aan waar veel Bestenaren even een koffietje drinken om met elkaar bij te praten. Het interieur heeft een complete metamorfose ondergaan en ademt gezelligheid en warmte uit. Op de menukaart staan mooie gerechten uit de klassieke Italiaanse keuken gecombineerd met invloeden uit de Franse keuken. Janneke heeft het horeca vak met de paplepel ingegoten gekregen. Dat zij en haar zusje Fleur in het horeca vak zijn gerold heeft alleszins met hun ouders te maken, Martien en Carien van Dingenen. De vroegere eigenaren van restaurant La Fleurie in Oirschot. “Weet als geen ander wat het is om hard te moeten werken, wil graag een fijne plek in de Boterhoek creëren voor niet alleen Bestenaren, maar ook voor gasten uit de omgeving.” Op de vraag welk gerecht op de kaart Janneke’s favo is krijg ik een hele lijst met haar voorkeuren waaronder pizza met carpaccio, pinsa Romana met truffel en paddenstoelen gemaakt van zuurdesembrood, vers bereid door de Italiaan Lorenzo. Eigenlijk te veel om op te noemen. “De prijs/kwaliteit verhouding moet goed zijn”, vervolgt Janneke. “Daarnaast moet je de passie proeven waarmee de gerechten zijn bereid. Dat is ook waarom alleen onze pizzabakker de pizza’s bereid in de hout gestookte oven. Een unicum in Best.” Speciaal voor Janneke heb ik smashed poatoes gemaakt, omdat dit gerecht zowel in de Italiaanse alsook de Franse keuken een heerlijk bijgerecht is. Smakelijk!

Knapperige smashed potatoes met aioli (4 pers.)

Ingrediënten

500 gr krieltjes•50 gr roomboter of olijfolie•1 tl gerookte paprikapoeder•chiliflakes naar smaak•zeezout•2 el verse dille•mespuntje saffraan•1/2 el citroensap•1 ei op kamertemperatuur•2 geperste knoflooktenen•200 ml zonnebloemolie•paar el panko•witte peper naar smaak

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden. Kook de aardappeltjes in 10 minuten gaar. Laat even afkoelen. Plet ze met een vork of glas fijn op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe de saffraan in een kopje met 1 el warm water en laat even trekken. Smelt de roomboter of maak de olijfolie warm en meng met de paprikapoeder en chiliflakes. Druppel gelijkmatig over de aardappels heen en bestrooi met zout en de panko. Bak 20 minuten in de oven. Maak ondertussen de aioli. Meng hiervoor het citroensap met het ei en de knoflook. Laat hier, al kloppend met de staafmixer, heel langzaam de zonnebloemolie in druppelen. Na ongeveer de helft van de olie de saffraan incl. het water toevoegen. Klop hierna weer verder en voeg de rest van de olie heel langzaam toe. Proef en voeg zout en witte peper toe naar smaak. Haal de aardappels uit de oven, bestrooi met verse dille en serveer met de aioli. Serveer de aardappeltjes direct zodat ze hun knapperigheid behouden. Een heerlijk bijgerecht voor bij een mooi stukje vlees of vis.