De Goede Doelen Week werd dit jaar voor de vierde keer gehouden. Elk jaar is de opbrengst toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor. Dit jaar werd er 94.629 euro opgehaald; 5.000 euro meer dan het jaar ervoor. De uitslag werd bekend gemaakt in de Koetshuistuin.

“Er deden jaar maar liefst 23 goede doelen mee”, laat voorzitter Tom van der Waals weten.

Door Theo Louwers

“De organisatie staat en iedereen is op elkaar ingespeeld”, zegt een trotse Van der Waals. “Elk jaar verfijnen we verder, vernieuwen en verbeteren we. Dit jaar konden mensen voor het eerst doneren via de website.”

Stichting Collecteplan initieerde de Goede Doelen Week. Die stichting heeft allerlei pakketten om een Goede Doelen Week te starten. De Bestse organisatie heeft vooral heel goede contacten met Veghel, Son & Breugel en Oirschot. Zelf deelt de organisatie alles met andere organisaties die een Goede Doelen Week willen houden. “Wij stellen ons open en transparant naar elkaar op”, legt Van der Waals uit. “Iedereen heeft respect voor de eigen toko. Onze organisatie telt inmiddels bijna 400 vrijwilligers, waaronder ruim 300 collectanten.”

Niet meer aan de deur

Het voordeel van de Goede Doelen Week is dat er geen collectanten van diverse organisaties aan de deur komen. Van der Waals: “April is de collectemand. Mensen kunnen aangeven wat ze willen geven. Hoeveel ze welk bedrag aan welk goed doel willen schenken of een bedrag gelijkelijk verdelen over de goede doelen. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) houdt toezicht. Wij hebben het keurmerk ook, net als de ANBI status. De vrijwilligers vragen geen vergoeding en partners betalen de gemaakte kosten.”

ASML

Mensen die in Best wonen en bij ASML werken kunnen zich melden als ze geld hebben geschonken aan de Goede Doelen Week. ASML verdubbelt dan de donaties. “Wij weten niet wie bij ASML werkt, dus het is fijn als er melding wordt gedaan.”

De organisatie is op zoek naar een nieuwe voorzitter. “We haasten ons niet. We willen goede voorzitter, iemand die mensen hun gang laat gaan”, zegt Van der Waals.