Afgelopen 4 mei namen 24 kabouters en welpen van Scouting Oud Best deel aan de Nationale Kinderherdenking bij Madurodam in Den Haag.

De welpen en kabouters reisden met de trein en tram naar Madurodam voor een educatief programma en de herdenking. Tijdens het educatieve programma vertelde de Syrische Rand (17) haar vluchtverhaal en werd de welpen spelenderwijs vragen gesteld over herdenken. Dat is passend bij Madurodam als ’vrolijkste’ oorlogsmonument van Nederland.

In de avond woonden de kabouters en welpen de Nationale Kinderherdenking bij. Tijdens de herdenking werden er verhalen gedeeld van kinderen met een oorlogsverleden en was er ruimte voor zang en dans. Vanzelfsprekend volgden de twee minuten stilte om 20.00 uur.

Band met Tweede Wereldoorlog

Niet alleen bij de Nationale Kinderherdenking zijn scouts op 4 mei actief. Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn ook scouts betrokken. Ook zijn er veel lokale scoutinggroepen actief bij lokale herdenkingen. Sinds 2023 zijn scouts actief bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag, ook wel bekend als de Indië-herdenking.

Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog. Op 2 april 1941 werden de toenmalige scoutingorganisaties verboden door de bezetter. Veel scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts zijn actief geworden in het verzet. Veel scouts hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Een team vrijwilligers van de Scouting heeft inmiddels bijna 3000 verhalen opgetekend van scouts in de oorlog, van actief in het verzet tot gevangen in internerings-, werk- en strafkampen in Nederlands-Indië.