Het campingseizoen is begonnen, beste lezers. Op de camping is voor ieder wat wils: animatie, ontspanning, recreatie, elektriciteit, wifi. U zegt het maar. Je zet je caravan op, je tentje eraan en klaar. Ontspannen maar. De gemiddelde verwende vakantieganger zeurt altijd over de nadelen van de camping, maar daar krijg ik zowel het heen als het weer van.

Wat is kamperen? Kamperen is ontstaan uit het efficiënt omgaan met ruimte. Want zeg nou zelf, wat heb je aan al die overtollige ruimte in je huis. Niks! Die onzinnige breedte van een woonkamer. Hoe vaak moet je nou langs elkaar af lopen in een kamer? Zelden. Wat heb je dan aan die drie meter? Je gaat toch niet in de breedte van je kamer liggen? Trouwens dan hou je nog een meter over waar je geen zak aan hebt. In een caravan is daar allemaal rekening mee gehouden. Die is maar 1,5 meter breed. Efficiënt. Ooit kwam iemand, die thuis efficiënt met ruimte omging, op het idee dat je wielen onder zo’n efficiënt huis kon zetten en hem aan de auto kon koppelen. Hup, een caravan. Als iedereen zo efficiënt dacht als de kampeerder hadden we maar de helft van de aardbol nodig om te wonen. Op de andere helft konden we dan kamperen. Denk daar maar eens over na als je straks naar asem ligt te happen.

Toch moet u bij het kamperen op uw hoede zijn. Het opzetten van de buitentent kan problemen opleveren. Uw vrouw staat namelijk altijd al met de tentstokken in haar hand, terwijl u pas net het tentzeil uit de zak haalt. Als uw vrouw de stokken reeds in elkaar begint te schuiven, terwijl u meent dat beter eerst het zeil aan de caravan bevestigd kan worden, moet u op gaan passen. Uw vrouw geeft aan dat zij niet voor niets de stokken in elkaar heeft gezet. U geeft uw vrouw het beste gelijk, omdat u thuis had afgesproken geen ruzie te maken. Even later blijkt dat uw plan eigenlijk beter was. Dit zegt u vervolgens voorzichtig tegen uw vrouw. Deze gooit dan de stokken op de grond en zegt tegen u dat u een egoïst bent die alleen maar aan zichzelf denkt. En dat u dat ook altijd al gedaan hebt. Tevens zegt zij dat u er in kan stikken en de buitentent in uw eentje op mag zetten, want u weet het allemaal veel beter. In de meeste gevallen haalt zij ook nog een paar oude koeien uit de sloot, waarvan u dacht dat die reeds waren afgehandeld. En juist als de eerste regendruppels op uw hoofd beginnen te vallen, beseft u dat u alles weer alleen kunt doen. Je kunt je op zo’n moment kwaad gaan maken, maar gelukkig komt dan het besef dat de vakantie slechts 2,5 week duurt, waarbij het zaak is om daar optimaal rendement uit te halen.

En dàt is nu juist wat de kampeerder verheft boven iedere andere vakantieganger. Het leven duurt maar even. Je geniet nog even van de welverdiende vakantie en vertrekt daarna met de noorderzon. En dàt leert u op de camping.

Andy Marcelissen (Raamsdonkveer, 23 maart 1967) is tonprater, dichter en theatermaker en natuurlijk: Brabander. Hij geeft in deze column wekelijks zijn kijk op de actualiteiten, maar wel altijd: MET EEN VETTE KNIPOOG.