Op zaterdag 11 mei aanstaande heet de Korenmolen De Volharding in Best u van harte welkom voor de 51e jaarlijkse VriendenLoterij Nationale Molendag. Kom kijken naar dit oer-Hollandse en mooie monument en geniet van de mooie belevenis van alle geuren, geluiden en verhalen van deze eeuwenoude techniek.

Door Lydia Notz

Tijdens het grootste molenfeest van Nederland zijn honderden wind- en watermolens in heel Nederland open voor publiek. Onder het genot van muzikaal vermaak van De Foepers (rond lunchtijd), een plakje overheerlijke cake en een cadeautje voor kinderen vertellen de vrijwilligers van De Volharding graag over de geschiedenis van onze Bestse molen en het oude ambacht van een molenaar.

Nieuwe machines

Het prachtig gerestaureerde molenpand midden in het centrum is eigendom van de gemeente Best. In december 2011 is de windmolen na restauratie officieel geopend voor publiek. Sindsdien trekt de molen elk jaar meer bezoekers. Niet alleen mensen die geïnteresseerd zijn in een rondleiding, maar ook veel (vaste) klanten brengen een bezoek aan De Volharding om meel of andere molengerelateerde producten te kopen.

De Volharding maalt zelf een aantal graansoorten. In 2022 is een elektrische maalkoppel geïnstalleerd zodat er graan gemalen kan worden onafhankelijk van de wind. Ook is er recentelijk een originele en fraaie pletter in werking genomen. In een pletter worden de graankorrels platgedrukt. Daardoor hoeven de maalstenen minder zwaar te werken.

Stichting De Volharding heeft als doel het behoud van de Bestse korenmolen als cultuurhistorisch erfgoed. De molen wordt gerund door een team van twintig enthousiaste vrijwilligers, waaronder gediplomeerde molenaars, rondleiders en een groep collega’s die de molenwinkel beheert.

Openingstijden

De molenwinkel is elke zaterdag open van 10.00 tot 15.00 uur en tijdens de Nationale Molendag tot 16.00 uur. Op zaterdagen worden tevens rondleidingen gegeven voor maximaal 6 personen zonder afspraak. Heb je een grote bestelling die je op wilt komen ophalen of wil je op deze dag met een grotere groep komen, maak dan een eerst een afspraak. Neem hiervoor contact op met Leo Curvers, secretaris van De Volharding. Contactgegevens: e-mail: secretaris@molenbest.nl, tel.: 06- 37354084 of via de website www.molenbest.nl/contact.