In Gouda bestaat een straatcommissie die zich bezig houdt met het al dan niet veranderen van straatnamen die naar de hedendaagse opvattingen eigenlijk niet meer door de beugel kunnen. Oftewel, er zijn problemen genoeg, dus waarom zouden we er niet een paar nieuwe bij bedenken.

Ben ik de enige die wel eens terugverlangt naar de eenvoud van de jaren ‘70 van de vorige eeuw? Toen er nog muziek was die ik begreep en voetballers waarvan ik de naam uit kon spreken? Had je een piemeltje dan kwamen er bij de geboorte blauwe muisjes op het beschuit en bleek je een gleufje dan werden het roze. En niemand die daar vraagtekens bij zette. Straatnamencommissies, daar was helemaal geen tijd voor. Die Melkertbanen maken meer kapot dan je lief is.

Een opvallende straatnaam die in Gouda echt niet meer kan, is de Stoofsteeg. Die steeg is vernoemd naar de aanwezigheid van zogenaamde stoven, een soort openbare badhuizen die in de middeleeuwen ‘gelegenheid tot prostitutie boden’. En ja, wie wil er nou in een straat wonen die verwijst naar het zich bezighouden met seksuele activiteiten voor geld? Zucht… Hoe irrelevant ben je voor de samenleving als je je hier mee bezig moet houden. Ik heb een Stoov-kussen op mijn bureaustoel, waar ik vrijwel de gehele dag op zit. Maak ik nu indirect misbruik van vrouwen? Is mijn kantoor nu een bordeel? Het komt nu ineens wel heel erg dichtbij.

De zeeheldennamen mochten al niet meer, maar met dit soort achterlijkheid zullen alle straatnamen met specerijen en planten binnenkort ook wel verleden tijd zijn. In Gouda is ook een Klaverstraat. En die man leeft nog gewoon! Kan dat dan wel?

Wat is er mis met de Kechweg, de Teefdreef, Temeierplein, Hoerenplantsoen of Het Souteneurskwartier? Hoe leuk is het om te kunnen zeggen dat je op Lichtekooi 51 woont.

Pornoactrice Kim Holland komt overigens ook uit Gouda. Die verdient ook ooit een straatnaam, vind ik. Benieuwd hoe de straatnamencommissie dat gaat aanpakken. Of is het misschien beter om een tunnel naar haar noemen?

Hoe ver wil je gaan, vraag ik me dan af. Gouda kent namelijk ook een Koekoekplein en de koekoek is een broedparasiet. Het vrouwtje legt haar eieren in nesten van andere vogelsoorten en laat het broeden en grootbrengen van de jongen over aan die andere soort, want het koekoeksjong werkt alle andere eieren uit het nest. Vreselijk! Deze straatnaam ook verwijderen dan, zou ik zeggen. Herengracht vind ik ook niet meer kunnen. Het is seksistisch, dominant en transfoob. Dit moet zo snel mogelijk veranderd worden in de Gendergracht.

Maar je kunt het ook anders bekijken. Ik vind het verwijderen van de Stoofsteeg nogal kwetsend voor de vrouwen die heel bewust en met veel plezier in de prostitutie werken en hebben gewerkt. Zelfs op eeuwenoude schilderijen die stammen uit de tijd van omstreden zeehelden als Piet Hein, kun je zien dat ze er ontzettend veel plezier in hadden. En het zijn nog steeds banen met een toegevoegde waarde. In tegenstelling tot de ambtenaren in Gouda die in de straatnamencommissie zitten.

Andy Marcelissen (Raamsdonkveer, 23 maart 1967) is tonprater, dichter en theatermaker en natuurlijk: Brabander. Hij geeft in deze column wekelijks zijn kijk op de actualiteiten, maar wel altijd: MET EEN VETTE KNIPOOG.