De weergoden waren de Bestenaren op Koningsdag doorgaans goed gezind en hier genoot iedereen van. De dag begon met regen in de ochtend, maar al snel klaarde het weer op en alleen een enkel buitje tussendoor zorgde even voor een onderbreking van de pret. Het was weer een drukte van jewelste in het centrum van Best. Op de vrijmarkt kon je bijna over de hoofden lopen, de (kleine) fietsversierders gingen nog nooit zo creatief aan de slag en de festiviteiten verliepen goed met alle toeters en bellen.

Door Lydia Notz

Zoals ook de afgelopen jaren verzamelden zich alle eerdere en nieuw gedecoreerden in zalencentrum De Prinsenhof. Burgemeester Hans Ubachs feliciteerde de 11 nieuw gedecoreerden die vanwege hun bijzondere prestaties als vrijwilligers werden gehuldigd. In zijn toespraak aan deze groep benadrukte hij dat 2024 wel een bijzonder jaar is. “Wij hebben nog nooit 11 gedecoreerden gehad, dit is bijzonder veel”, aldus Ubachs. “Tussen de oudste gedecoreerde (Bert van Laarhoven, 91 jaar) en de jongste (Bart Swinkels, 39 jaar), bestaat er maar liefst een leeftijdsverschil van 52 jaar”.

Eén van de nieuw gedecoreerden is Anita der Kinderen-de Vries. “Ik werd op vrijdag in ‘t Tejaterke compleet verrast toen de burgemeester binnenkwam om mij te onderscheiden, dat was echt zo speciaal”, vertelt zij. “Ik ben nog steeds diep onder de indruk hiervan”.

Ondertussen werd er op de druk bezochte vrijmarkt door de kinderen (en hun ouders) goed verkocht. Ries en Gus waren al vanaf half 7 aanwezig. Zij verkochten onder andere edelstenen. Ries is tevreden met zijn opbrengst. Het verdiende geld heeft hij omgezet in de aanschaf van tweedehandse voelbalspullen van Best Open; geld moet immers rollen.

Ook stond er een hele groep kinderen voor het stalletje van de Oranjevereniging met (loop)fietsen te wachten om in actie over te mogen gaan. Zodra de oranje vlaggetjes en ballonen werden overhandigd, gingen zij samen met hun ouders flink aan de slag. Mayson, drie jaar oud, was blij dat zijn moeder de ballonnen voor hem op kon blazen. En Fien van bijna 4 jaar, was trots op haar mooi versierde step.

Muzikale ondersteuning

De muzikale ondersteuning van de harmonie St. Caecilia hoort traditiegetrouw bij deze speciale dag. De leden van de muziekvereniging haalden op het Dorpsplein de kinderen met hun versierde fietsen op. Samen trok het gezelschap naar Prinsenhof om hier de gedecoreerden op te vangen en in één grote stoet naar het Dorpsplein te trekken. De gedecoreerden positioneerden zich hier op het bordes van het gemeentehuis waarna het defilé plaatsvond. Dit jaar werden de prijzen voor de drie mooist versierde fietsen overhandigd door jeugdburgemeester Fabian Roelink met Ralph als winnaar.

Scoutingvereniging Oud Best begeleide de kinderen bij de traditionele Oranjespelen. Ties had veel plezier in sjoelen. Veel kinderen lieten zich tevens schminken en gingen volop knutselen.

De vrijwillige brandweer demonstreerde één van hun brandweerwagens en liet de kinderen blussen op pilonen. Ook hier was volop belangstelling voor.

Janna, van Jeth Jeugdtheater, vertelde in de burgerzaal van het gemeentehuis een tweetal keren het verhaal van ‘Klein Duimpje’ met een zaal vol gespannen luisterende kinderen en ouders.

Bijna iedereen van de in het dorp aanwezigen was met minimaal één oranje attribuut uitgedost. De sfeer was goed en op de terrasjes hingen de Bestenaren met de beentjes buiten. Gedurende de middag ging de gezelligheid nog even door. Met DJ Aart van de Wouw en later Jan Witlox zat de stemming er goed in. Ook de coverband Driven die vanaf 17.00 uur speelde, zorgde voor veel (dans)plezier tot het einde van de dag.

Alle foto's zijn gemaakt door Marijke Vermeulen.