De Protestantse kerk in Best beschikt sinds vorige week over 175 nieuwe stoelen met beklede zittingen. Niet alleen bieden ze meer zitcomfort, maar ze maken ook een breder gebruik van het kerkgebouw mogelijk. De stoelen zijn veel lichter en makkelijker stapelbaar dan de oude stoelen, waardoor zowel de kerkzaal als de ontmoetingsruimte flexibel kan worden ingedeeld en aangepast.

Dat biedt de protestantse gemeenschap in Best meer mogelijkheden een sterkere verbinding met wijk en dorp te realiseren. Zo wordt er al regelmatig gekookt voor en door groepen, waaronder ook de PVGE. Tevens kan de kerk plaats bieden aan bijeenkomsten van bijvoorbeeld Best Duurzaam en andere maatschappelijke organisaties. Vorige week was er een kledingbeurs voor mensen uit de wijk. En in de kerkzaal zijn met enige regelmaat concerten van koren of muziekgroepen uit de regio. Door de nieuwe, lichtere stoelen kan dit allemaal nog iets makkelijker. Ook voor een andere vormgeving van de eigen vieringen komen er meer mogelijkheden.

De aanschaf van de nieuwe stoelen is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Solidariteitsfonds van de landelijke Protestantse kerk, het InSinger Fonds en het regionale Leefbaarheidsfonds van ‘Samen op de Hoogte’.

Vervoer naar Roemenië

Van de oude stoelen – die meer dan 30 jaar dienst hebben gedaan – zijn er circa 130 vervoerd naar Roemenië. Ze gaan in een kerk en een jeugdinstelling dienst doen in twee plaatsen in het noordoosten van dat land, nabij de Moldavische grens. De jeugdinstelling is een dagopvang voor jongeren met autisme, gerund door de oudervereniging ANCAAR. Ze hebben de dagopvang opgezet omdat er in Roemenië nog geen dagopvang was voor jongeren die niet (meer) naar school gaan.

Stichting Ancora

De overdracht van de stoelen is geregeld door Stichting Ancora (stichtingancora.nl), een christelijke non-profit organisatie die al 20 jaar actief is in Roemenië en Moldavië. Ancora biedt hulp aan mensen die in moeilijkheden zijn, ongeacht ras, religie of nationaliteit. Transportbedrijf KLG Europe brengt de stoelen vanuit Venlo kosteloos naar Roemenië, als restlading in verschillende vrachtwagens. Zo is in alle opzichten een duurzame oplossing gevonden!