Het was vorige week dinsdagmiddag een feestelijk moment voor de leerlingen van Kindcentrum De Zevensprong in de wijk Speelheide. Er werden bij het schoolgebouw, waar op dit moment niet veel meer van over is, een tweetal bouwhandelingen verricht. Vier leerlingen ontrolden een bouwzeil met daarop de toekomstige situatie van de school. Ook mochten enkele kinderen en leerkrachten een handafdruk plaatsen in een bak met verse afgestreken beton. Een handtekening voor veel jaren.

Door Theo Louwers

De leerlingen van Kindcentrum De Zevensprong kunnen niet wachten tot hun nieuwe school aan de Haktol klaar is. Begin maart kregen de jongste leerlingen de kans om een kijkje te nemen op de bouwlocatie. Niet zomaar een kijkje, want ze kregen in de bouwkeet uitleg over het bouwterrein én ze kregen verkeersles van bouwbedrijf Aarts. De kinderen mochten in een vrachtwagen meerijden en onder begeleiding rondlopen om naar de verkeersborden te kijken.

Mooie omgeving

Vorige week dinsdag wandelden de leerlingen onder leiding van leerkrachten en begeleiders van de noodlokalen naar de bouwlocatie. Daar mochten ze gaan zitten op het speelveld. Wethouder Rik Dijkhoff sprak de kinderen en andere belangstellenden toe: “Jullie maken nu gebruik van noodlokalen en willen graag terug naar de nieuwe school. Op de site van jullie school lees ik iets over intrinsieke motivatie. Daar snappen jullie niets van. Ik zal het proberen uit te leggen. Kinderen hebben wensen, bijvoorbeeld een spelcomputer of een nieuwe fiets. Alle wensen vervullen gaat niet. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het gaat om alle wensen te vervullen. Je zult het zelf moeten doen. Wens je iets of wil je iets. Je moet er iets voor doen om je wensen uit te laten komen. Soms moet je je inspannen met zweet op je rug of schuim op je mond. Je moet dan je hele lichaam gebruiken. De wens om een nieuwe school moet je omzetten in actie. Hoop op een school in een mooie omgeving waar je samen kunt leren en ontdekken en met de natuur omgaan.”

Uitloop

De kinderen moeten wel een paar maanden langer wachten tot de bouw is gerealiseerd. De vernieuwbouw van de school loopt namelijk uit. Dit komt door noodzakelijke extra werkzaamheden, die onder andere na de oogstfase zichtbaar zijn geworden. Uitvoerder Joost van Deursen: “Het bleek dat wat er stond te slecht was om zo te laten staan. De bouwkundige staat viel tegen. Ook is een verzwaring van de elektra-aansluiting uitgebleven. In de oogstfase is het bestaande gebouw gesloopt, waarbij de materialen voorzichtig verwijderd werden. Het materiaal kan zo voor de nieuwbouw van De Zevensprong of een ander bouwproject hergebruikt worden. Eerder gingen we uit van oplevering net voor de kerstvakantie 2024. In onze huidige planning verwachten we nu 6 tot 8 weken later klaar te zijn, namelijk rond carnaval 2025.”

Thema bouwen

De leerlingen van De Zevensprong worden goed meegenomen in het bouwproces. Zo werken ze op school aan het thema bouwen. Voorafgaand aan de officiële bouwhandeling werd er een speciaal liedje gezongen door de kinderen. Na afloop werden de kinderen getrakteerd op een plak cake met een drankje.