Op 1 januari van dit jaar is een belangrijk hoofdstuk begonnen voor de bouwsector in Nederland met de inwerktreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). “Deze wet markeert een verschuiving in de verantwoordelijkheden en procedures binnen de bouwindustrie”, zegt Harold Verkuijlen, kwaliteitsborger bij TÜV NORD. “De wet brengt veranderingen met zich mee die impact hebben op aannemers, gemeenten, architecten, bouwmanagementbureaus en kwaliteitsborgers.”
Door Theo Louwers
De wet lijkt voor velen ongemerkt ingevoerd te zijn. Toch kunnen de gevolgen groot zijn. Harold Verkuijlen legt aan de hand van een voorbeeld uit hoe de vork aan de steel zit. “In de in aanbouw zijnde wijk Aarlesche Erven is een fietsersbrug gepland. Doordat het plaatsen van de fietsbrug nu valt onder de Wkb, zijn wij ingeschakeld als Kwaliteitsborger. De brug wordt door twee verschillende constructeurs vervaardigd. De constructeur van de fundering en de constructeur van de brug hanteren verschillende uitgangspunten. Bij de fundering gaat men ervan uit dat de constructie zwaar genoeg moet zijn voor fietsers en wandelaars. De constructeur van de brug zelf wil bijvoorbeeld in de winter bij gladheid een strooiauto over de brug laten gaan. Brug en fundering worden in fabrieken geproduceerd en daarna op hun plek gelegd. De berekeningen zijn echter niet op elkaar afgestemd. Onze conclusie is dat de bouwers van de fundering en de brug hun berekeningen en constructies in verband met de veiligheid op elkaar moeten afstemmen, anders kunnen de werkzaamheden niet beginnen.”
Kwaliteit
De Wkb is ontworpen om de kwaliteit van bouwwerken te verbeteren door een verschuiving van gemeentelijk toezicht naar de Kwaliteitsborger. “Een van de belangrijkste veranderingen is de introductie van private kwaliteitsborging. Voorheen lag de controle op de bouwkwaliteit voornamelijk in handen van gemeenten. Met de wet wordt een onafhankelijke Kwaliteitsborger betrokken om gedurende het bouwproces toezicht te houden en de bouwkwaliteit te waarborgen. Gemeenten krijgen een andere rol. Hun actieve controle op de bouwkwaliteit verschuift naar een meer adviserende en faciliterende rol.”
Technisch
Voor het realiseren van bouwwerken beoordeelt de gemeente nog steeds de plannen aan het bestemmingsplan en welstand. Verkuijlen: “Echter dient een bouwwerk ook gecontroleerd te worden aan de bouwtechnische eisen (Bouwbesluit). Dit is de nieuwe taak van de Kwaliteitsborger die dit van de gemeente overneemt. Wij controleren het bouwplan risicogestuurd, zowel in het ontwerp als in de uitvoering. Wij gaan langs op de bouw, aannemers moeten foto’s maken van delen van het bouwproces en ook stortingsbonnen van bijvoorbeeld beton als bewijs tonen. Als wij het hele proces hebben doorlopen wordt er een Verklaring afgegeven die aangeeft dat de aannemer zijn werk goed heeft gedaan en dat het bouwwerk voldoet aan alle bouwtechnische eisen. De koper van een pand weet dan dat hij waar krijgt voor zijn geld. Voorlopig geldt de Wkb voor nieuwbouw panden. Volgend jaar moeten ook panden die worden verbouwd aan de kwaliteitsborging voldoen.”
TÜV Nord heeft in Nederland drie vestigingen: Zoetermeer, Zwolle en Son & Breugel. De vestiging in Son & Breugel aan Ekkersrijt 4401 is bereikbaar via 0499339500 of bouwkwaliteit@tuv-nord.com.