De gedachte aan de lente breekt het ijs

Terwijl hier en daar nog wat lampjes branden van de kerstverlichting en het buiten nog koud, nat en donker is zit de echte tuinliefhebber al na te denken over het hopelijk voor hem al snel komend voorjaar. Want ook al bloeit er hier en daar al een sneeuwklokje de winter is nog niet voorbij. Sterker nog: wat het weer betreft lijkt de winter nog te moeten beginnen. Toch zal deze periode voorbij gaan en zal de natuur zich opnieuw tooien in het mooiste groen en zich voorzien van de prachtigste bloemen. En het is nu juist dát moment waar de tuinier naar uitkijkt en op voorbereid wil zijn!

Plannen en plannen

Wat zullen we in ons tuintje dit jaar eens zaaien en planten? Worden het weer boontjes of nu maar eens kapucijners, die vers van het land wel het allerlekkerst zijn! En wat dacht je van sojaboontjes die het in ons steeds warmere klimaat misschien ook wel heel goed doen. Of wat dacht je van die heerlijke gele of gestreepte bietjes, meiraapjes of hippe pastinaak? Die laatste stond jarenlang bekend als ’vergeten groente’ maar wordt tegenwoordig vermeld in elk kookboek met de heerlijkste recepten. Het zijn allemaal groenten die je niet altijd in de winkel ziet maar die je wél zomaar vanuit je tuin op tafel kunt zetten! Want zeg nou zelf: de tijd van het weken achter elkaar dezelfde boontjes en andijvie eten is nu toch echt wel voorbij. En wat je in de super koopt is meestal ook niet echt vers meer!

Zelf je eten verbouwen

Terwijl dat vroeger maar heel gewoon was lijkt dat nu iets utopisch te hebben. Wil je optimaal gebruik maken van je tuintje dan zul je moeten plannen, de grond bewerken, zaden kopen, zaaien en planten, water geven, soms wat bijmesten, onkruid wieden, ongedierte verwijderen (belangrijk voor veganisten want zij willen natuurlijk geen piertjes in de sla!) En dan maar wachten…

Maar: als het dan zover is: nou, dan kun je je geluk niet op! Helemaal zelfgekweekt, die aardbeitjes, frambozen en die sla. En lekker dat het is!

Alles wat aandacht krijgt groeit

Dat tuinieren niet helemaal vanzelf gaat is begrijpelijk maar het is zéker het proberen waard. Misschien gaat het niet altijd naar wens maar van je fouten kunt je leren en móet je ook willen leren. Ik schreef het al eerder: je eerste tuin is als de liefde: je begint eraan als een groentje! Dus: al doende leer je. Wissel ervaringen uit met medetuiniers en zoek online naar nuttige tips! Handig is ook om samen te tuinieren want: de liefde voor de tuin groeit als je die met iemand kunt delen! Samen plannen maken, samen zaaien en oogsten, samen genieten van al dat heerlijke dat op tafel komt. En lekker gezond in de buitenlucht bezig zijn. Ik geniet nú al bij de gedachte dat 2024 weer een mooi jaar kan worden voor elke volkstuinier. Mijn tuinplan ligt al klaar, evenals de zadenlijst. En dat van jullie? Nu is het even een kwestie van wachten tot de winter voorbij is en dan kan het feest weer beginnen!

Daarom daag ik iedereen uit die nog geen volkstuin heeft maar wél graag zijn eigen groenten, fruit en bloemen zou willen verbouwen om ook een tuintje te huren! Er zijn nog een paar mooie plekjes vrij!

Info: 06 53419065

https://volkstuinenalphen.nl

Tuingroeten, Corrie J.