Logo groeiendbest.nl

60 Emmers fruit voor Bestse zieken

Een van de eerste activiteiten, jaarlijks met carnaval, is het bezoek aan de zieken in onze gemeente. Zo ook vorige week donderdag.

Rond 1 uur kwamen de 'ziekenbezoekers' bij elkaar bij café D'n Ekker. Prins Jheronimus met zijn Vorst en ander Hoog, een aantal leden van de Prinselijke Hofkapel, en later op de middag sloot ook Jeugdprins Luuk met enkele leden van zijn gevolg aan. Plus Ton Henst had weer een groot aantal emmers, gevuld met fruit, beschikbaar gesteld.

In groepjes van twee, drie of vier ging het gezelschap op pad, om zo een groot aantal zieken te bezoeken en hen op deze gezonde manier toch een heel klein beetje carnaval aan te kunnen bieden


Lezing bij heemkundekring 'Dye van Best'

Op dinsdag 20 februari houdt heemkundekring Dye van Best samen met IVN Best om 20.00 uur in de kleine zaal van Prinsenhof een lezing door Ger van de Oetelaar over Landgoed Velder en Heerenbeek

Landgoed Velder is een landgoed nabij Liempde (gemeente Boxtel). Het landgoed is gelegen ten westen van de snelweg A2 en de spoorlijn Boxtel-Eindhoven. Het landgoed is door middel van reeëntunnels onder de spoorlijn en wildviaduct "Het Groene Woud" met andere bossen verbonden.

Door middel van natuurontwikkeling wordt het aan het natuurgebied de Kampina verbonden.

Landgoed Velder wordt gekenmerkt door relatief natte bossen. Het landgoed is in bezit van de familie Van Boeckel van Rumpt-van Heyst en bedraagt ongeveer 160 ha.

Landgoed Heerenbeek Een landgoed met park/tuin, eiken, beuken-en populierenlanen, loof-en naaldbossen en landbouwgronden in Oirschot. Op het landgoed staan verschillende monumentale gebouwen, o.a. een kasteelachtig herenhuis (1864) met aanbouwen (1905), een woonhuis met koetshuis (ca. 1864), een Vlaamse schuur, thans omgebouwd tot boerderijen (17e en 19e eeuw) en een bakhuis met stal (19e eeuw). Rond het herenhuis restanten van een tuin in Engelse Landschapsstijl, waaronder een vijverpartij, enkele gazons en sierbomen (waaronder vleugelnoot, Hollandse linde, iep en oerascipres).Ten oosten van het huis is een onregelmatig sterrenbos uit de periode 1930-1940. Aan de Oude Grintweg bevindt zich een familie begraafplaats ( De Girard de Mielet van Coehoorn) van omstreeks 1865. Het gebied kent een samenhang met het landgoed Veldersbosch en met het gebied met kleinschalige oude ontginningen in de Mortelen.

Ger van den Oetelaar is lange tijd wethouder van Boxtel geweest. Hij was tot medio 2016 voorzitter van Stichting De Brabantse Boerderij. Verder is hij betrokken bij verschillende projecten van Stichting De Brabantse Boerderij en werkt hij voor stichting ARK in Nijmegen die zich bezig houdt met projecten natuurontwikkeling. Hij schrijft boeken en is voorzitter van het bestuur van Stichting Schaapskooi in Schijndel. We kennen Ger van den Oetelaar ook van Brabants Landschap, Stichting Nationaal Landschapspark Het Groene Woud en het door hem ontwikkelde Streekfonds en Brabantse Bronnen. Hij heeft in 2015 boek geschreven over landgoed Velder en landgoed Heerenbeek.

De toegang is gratis


Reageer als eerste
Meer berichten