Logo groeiendbest.nl
De afbraak trok veel bekijks (Foto, Cor Delissen)
De afbraak trok veel bekijks (Foto, Cor Delissen)

Villa Mon Repos aan Hoofdstraat toch gesloopt

"Het deed pijn om te zien hoe het pand erbij stond"

Cornelis van de Ven, architect en eigenaar van villa Mon Repos aan de Hoofdstraat, betreurt het dat het historische pand toch gesloopt moest worden. "Het deed pijn om te zien hoe de villa erbij stond, vreselijk was het", zegt Van de Ven. "Langzaam maar zeker doken nieuwe feiten op. Slopen van het pand was een onontkoombare stap. Afbreken en opnieuw herbouwen volgens het oude plaatje is onze insteek."

Van de Ven, ook stadsbouwmeester van Best, kocht het terrein aan de Hoofdstraat met de oude villa erop. Hij ontwikkelde plannen om het pand in oude luister te herstellen en tevens een appartementencomplex en enkele vrijstaande woningen te bouwen op het perceel. "In de periode dat IBC van het pand gebruik maakte, is alles weggestript. We kwamen een enorm veelvoud van lukraak geplaatste stalen balken tegen. De zijgevels en achtergevels waren verbonden met de gebouwen eromheen. Op de funderingen waren puntlassen aangebracht die voor tal van scheuren hebben gezorgd. De voorgevel bolde 6 tot 10 centimeter naar buiten uit. Terugduwen met behulp van vijzels was niet te doen. De hoekstenen waren uitgeknikt. Ook het versterken van de funderingen was onmogelijk. De funderingen liepen niet gelijk en alles rustte op een slappe leemlaag. Om op een goede laag te kunnen bouwen, moesten we schroefpalen van 15 meter lang plaatsen. Niemand durfde de opdracht echter aan."

Uiteindelijk zat er dus niets anders op dan een sloopvergunning aan te vragen. "Toen we die binnen hadden, zijn we meteen met de sloop begonnen", aldus Van de Ven.


Oorspronkelijke gedaante

De architect wil Mon Repos in de oorspronkelijke gedaante terugbouwen. De natuursteenelementen van het oude pand zijn opzij gelegd om straks weer hergebruikt te kunnen worden. "Ik heb een bord laten plaatsen aan de Hoofdstraat om te laten zien wat er terugkomt. We willen het pand herbouwen met bakstenen zoals die vroeger ook werden gebruikt.

In het Duitse Oldenburg hebben we een fabriek gevonden die deze stenen in het juiste formaat kan bakken. De massief houten spanten worden gereconstrueerd door aannemer Van Laarhoven Bouw. Zo willen we het pand geschikt maken voor de 21e eeuw. Men kan dan weer enkele eeuwen vooruit. Het pand, geschikt voor dienstverlening, voldoet straks aan de hoogste isolatie- en geluidseisen. Ook met mogelijke trillingen van het spoor wordt rekening gehouden."


Volgende stap

De volgende stap in het bouwproces is een gedegen grondonderzoek. "We hebben al wel een grondonderzoek uitgevoerd, maar nu laten we een complex onderzoek doen. Om de zoveel meter nemen we monsters om te kijken of de grond vervuild is. De verwachtingen zijn echter positief."

Na het onderzoek wordt het terrein ook geschikt gemaakt voor de bouw van de appartementenvilla. Alles moet in één bouwstroom worden uitgevoerd. Er komen op de begane grond commerciële ruimten en daarboven zes appartementen van 150 vierkante meter. Aan de voorzijde krijgen de appartementen een balkon van 12 vierkante meter en aan de achterkant wordt een slaapvleugel gemaakt met uitzicht op de ruime tuin. Per appartement worden twee parkeerplaatsen gerealiseerd."

'Er komen zes luxe appartementen van 150 m2'


Medio dit jaar

Van de Ven hoopt medio dit jaar met de bouw van de villa en appartementen te kunnen beginnen. Alles gaat volgens de termijnen, die ervoor staan. "Er is veel belangstelling voor wat er komt", zegt hij. "Ik krijg nu al mensen die zich op een lijst hebben laten plaatsen."

Reageer als eerste
Meer berichten